Szakoktatói és vizsgabiztosi vetélkedő - 2013


Gépjárműves szakterület   |  
2013.05.28.
Szakoktatói és vizsgabiztosi vetélkedő - 2013
Szakoktatói és vizsgabiztosi vetélkedő - 2013
​Idén harmadik éve került sor a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretében a Nemzeti Közlekedési Hatóság szervezésében és a Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével a Szakoktatói és Vizsgabiztosi vetélkedősorozatra. A megmérettetés záróeseménye, az országos döntő 2013. május 25.-én a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban zajlott, ahová az ország minden részéről érkeztek a megyei vizsgacentrumokban megrendezett fordulók első két helyezettjei.
Az országos döntőt Dobrocsi Endre, az NKH Képzési és Vizsgáztatási Főosztály vezetője nyitotta meg. Beszédében kitért arra: a rendezvény sikerességét bizonyítja, hogy szép számmal képviseltették magukat a szakoktatók és vizsgabiztosok. Kiemelte annak fontosságát, hogy a szakmában tevékenykedők részt vesznek ilyen eseményeken, melyek játékosságuk, csapatépítő hatásuk mellett jelentős szakmai segítséget is nyújtanak a résztvevőknek. Annak a jelentősége, hogy ki végez az első helyen, igen csekély. Itt mindenki nyertesként távozik, mivel a valódi nyeremény az, hogy részt vehettek az eseményen, új kapcsolatokra tettek szert tudásuk megmérettetése mellett.
Az eseményen a megyei szakágvezetők is képviseltették magukat, így emelve az esemény rangját.
A vetélkedő feladatai idén nagyobb kihívások elé állítottak mindenkit. Miután a speciális akadálypálya kialakítója, Taksás József és a vetélkedő lebonyolítói bemutatták a feladatokat, elkezdődött a több órán keresztül tartó versengés. Az első feladat egy 40 kérdésből álló elméleti teszt kitöltése volt, majd a gyakorlati feladatok következtek. A szakoktatók és vizsgabiztosok két külön pályán mérték össze tudásukat a külön erre a célra készített speciális berendezésekkel teletűzdelt rutinpályán. A feladatokat megnehezítendő az úgynevezett részegszemüveget is bevetették néhány gyakorlatnál, melyek teljesítése sokak számára feladta a leckét.
 
A verseny egyenlőségének biztosítása érdekében a legtöbb gyakorlatot ugyanazzal az autóval kellett teljesíteni. Néhány feladatnál a vetélkedők használhatták a saját gépjárműveiket is. Dicséretes, hogy a résztvevők maximális odafigyeléssel, a szabályok teljes mértékű betartásával, fegyelmezetten és lelkesen végezték el a feladatokat.
 
A vetélkedő idején egyéb programokkal is kedveskedtek a szervezők a résztvevők családtagjai, illetve az épp nem vetélkedők számára. Lehetőség nyílt motorkerékpáros, autós és teherautós szimulátor kipróbálására, tudásuknak pályaalkalmassági vizsgálatokra alkalmas készülékeken való tesztelésére.
 
A vetélkedő győztesei:
 
Szakoktatók - 2013
1.
Major Lászlóné
Heves
2.
Tóth Gábor
Csongrád
3.
Rábl János
Budapest
4.
Béres Roland
Nógrád
5.
Török Zoltán
Vas
6.
Szűcs András
Somogy
7.
Tóth Árpád Ferenc
Hajdú-Bihar
8.
Nagy Lajos
Komárom-Esztergom
9.
Varga Tamás
Győr-Moson-Sopron
10.
Gyenes István
Bács-Kiskun
Vizsgabiztosok - 2013
Helyezés
Név
Megye
1.
Cser László Zsolt
Komárom-Esztergom
2.
Kovács István
Hajdú-Bihar
3.
Hornok László
Békés
4.
Magyari Károly
Borsod-Abaúj-Zemplén
5.
Vida Zoltán
Győr-Moson-Sopron
6.
Hetzmann Gyula
Komárom-Esztergom
7.
Kővári Tamás
Nógrád
8.
Balasi Zoltán István
Bács-Kiskun
9.
Hajas Teréz
Vas
10.
Boleszka Otília
Heves
 
 
Az első három helyezett nagy értékű vezetéstechnikai kurzuson való részvételre jogosító jutalomban részesült. A további helyezettek különböző értékű benzinutalványokat, kupákat és emléklapokat vehettek át. A nap megkoronázásaként a résztvevők egy felvezető autó segítségével kipróbálhatták saját járművüket a Hungaroring versenypályáján, mely nem mindennapi élményt nyújtott. A vetélkedő sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az 57 szakoktató és vizsgabiztos elégedetten, hasznos tapasztalatokkal, meghatározó élményekkel, új ismeretségekkel a birtokukban tudhatták maguk mögött a napot.