Célkeresztben a fáradtság és a tachográf-manipuláció


Gépjárműves szakterület   |  
2014.12.15.
Célkeresztben a fáradtság és a tachográf-manipuláció
Célkeresztben a fáradtság és a tachográf-manipuláció
Országos ellenőrzési akciót tartottak a közlekedési hatóságok közúti ellenőrei és a rendőrség megyei munkatársai a TISPOL „Drugs & Alcohol” programja keretében december 12–13-án. Az ellenőrzés alapvető célja a közlekedésbiztonságra a fáradtság miatt közvetlenül kockázatot jelentő gépkocsivezetők, valamint a manipulált menetíró berendezésekkel közlekedő gépjárművek kiszűrése és szankcionálása volt. A veszprémi ellenőrzési helyszínen Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár is látogatást tett az akció második napján.

Ami az ellenőrzés menetét illeti, a hatósági munkatársak elsősorban az ellenőrzés tárgyára fókuszáltak, azaz a vezetési és pihenőidőket, valamint a gépjárművekbe szerelt menetíró berendezéseket ellenőrizték. Más tárgyú vizsgálatot abban az esetben végeztek csak, ha azt a tematikus ellenőrzés során tapasztaltak indokolttá tették. Az ellenőrzés országos koordinációját a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Jármű Módszertani Főosztálya végezte.

Az akció során 631 jármű került megvizsgálásra országos szinten – ebből 371 belföldi, 260 pedig külföldi honosságú volt. Összesen 118 szabálytalanságot derítettek fel, illetve 78 hatósági intézkedést indítottak, ami több mint 40%-ban külföldi gépjárművezetőket érintett. A szabályszegőkkel szemben az ellenőrök a törvényi előírásoknak megfelelően léptek fel; az esetek közel felében bírsággal járó közigazgatási eljárást indítottak a gépjárművezetők ellen. Amennyiben a tachográf illesztése nem volt megfelelő, vagy manipuláció alapos gyanúja merült fel, akkor az okmányok elvétele mellett a vizsgált gépjárművet feljogosított tachográf műhelybe kísérték a manipulációs eszköz eltávolítására és a menetíró berendezés újraillesztésére. Az ellenőrök tizennégy olyan esetben éltek szóbeli figyelmeztetéssel, ahol a szabálytalanság mértéke kismérvű volt; két esetben pedig a pihenőidő betartása végett a vezetés megszakítására szólították fel a szabálytalankodó gépjárművezetőket.