Vezetéstechnikai tréning „csúszójárművel”


Vezetéstechnikai tréning „csúszójárművel
Vezetéstechnikai tréning „csúszójárművel"
A speciálisan kialakított pályán, speciális járművekkel végrehajtott vezetéstechnikai tréningek egyre nagyobb népszerűséggel bírnak. Ezen tréningek célja a járművezető döntési és technikai képességének fejlesztése a valós vezetés során esetlegesen tapasztalható, extrém időjárási és környezeti körülmények, illetve veszélyhelyzetek szimulálása által.

A szimulálás megoldására alapvetően kétféle megközelítéssel találkozhatunk. A megoldások egyik csoportjánál a pálya, a másiknál a jármű kialakítása biztosítja a lehetőséget valamilyen veszélyhelyzet biztonságos megtapasztalására.

Az utóbbi csoportba tartozik az 1980-as években, Svédországban kifejlesztett SkidCar tréningrendszer. Lényege a vezetési és manőverezési feladatok teljesítése speciális járművekkel, amelyeket hétköznapi személygépkocsikból vagy teherautókból alakítanak át oly módon, hogy egy elektrohidraulikus, kerekes acélszerkezetre erősítik.

A jármű belsejéből egy oktató vezérli a szerkezet hidraulikáját, amellyel lehetőség van az autó megemelésére, ezáltal az eredeti autókerekek és a talaj közötti tapadás szabályozására. Az első és hátsó kerekek tapadásának mértéke egymástól függetlenül, külön-külön, illetve együtt is csökkenthető, így szimulálható például a havas, vizes vagy jeges úton történő megcsúszás, speciális pályaburkolat vagy felépítmény nélkül. A tréninget a sofőr mellett a járműben helyet foglaló oktató irányítja, aki a kívánt feladatnak és a sofőr tudásának és képzettségi szintjének megfelelően, a fentiek szerint vezérli a szerkezetet, ezáltal a kipróbált veszélyhelyzetek és a feladatok nehézsége ugyanúgy a képzésen résztvevő személyére szabható.

A rendszer ideológiája szerint az említett helyzeteknek a felkészült oktató irányításával történő megtapasztalása megtanítja a tréningen résztvevőt a váratlan helyzetek gyorsabb felismerésére, elkerülésére, kivédésére. A fő célkitűzés, hogy a jármű feletti uralom elvesztésére utaló jelek még időben felismerésre kerüljenek, és a járművezető kellő gyorsasággal tudjon megfelelő döntést hozni, majd cselekedni.

A fentiek szerint átalakított járműveket világszerte több mint 30 országban használják. Jellemzően a skandináv országokban, Kanadában és az Egyesült Államok északi részén, azaz az alapvetően alacsonyabb átlaghőmérsékletű területeken terjedt el, és vált a vezetéstechnikai tréningek egyik sikeres formájává. Sőt! Pár éve számos brit rendfenntartó szerv is beépítette a kiképzési programjába.

 

forrás: www.skidcar.com

           www.deschutes.org

képek forrása:  www.sl-konsult.se

                         www.portlandraceway.com