A vezetés közbeni figyelemelterelés


A vezetés közbeni figyelemelterelés
A vezetés közbeni figyelemelterelés
Manapság a mobiltelefonok, tabletek, szórakoztató elektronikai eszközök rohamos terjedésével a vezetés közbeni figyelemelterelés esélye is megnő. Egy kutatás szerint a gépjárművezetők a vezetési idő felében valami olyasvalamivel foglalkoznak, ami potenciális veszélyforrást jelent.

Az amerikai közlekedésbiztonsággal foglalkozó kutatóintézet, az AAA Foundation for Traffic Safety szerint egy átlagos amerikai naponta egy óra 15 percet tölt a volán mögött. Sajnos sokan ezt az időt másodlagos tevékenységekre használják, pl. esznek vagy telefonhívásokat intéznek. 

Az autóvezetés már önmagában egy komplex cselekvés, hiszen egy többtonnás járművet nagy sebességgel irányítunk, navigálunk változó terepen, sebességet és távolságot becslünk, s közben a körülöttünk haladókra és a tereptárgyakra is időben kell reagálnunk. Ha ezekhez a feladatokhoz még egyet felveszünk – legyen ez akár, hogy az utasunkkal beszélgetünk, vagy rádióállomást váltunk -, elég lehet arra, hogy elveszítsük a kontrollt a jármű felett vagy késve döntsünk egy veszélyes helyzetben. A figyelmetlen vezetés Észak Amerikában évente 1 millió balesethez vezet, aminek egy része halállal vagy súlyos sérüléssel végződik. Ennek a gazdasági hatása - szakértők szerint - eléri a 40 milliárd dollárt. 

A baleseti statisztikákból és a járművekbe szerelt videokamerák adatainak analíziséből kiderül, hogy nemcsak az új és modern eszközök okozzák a legnagyobb figyelemelterelést, hanem a problémák ugyanazok, amik 100 évvel ezelőtt is: pl. a gyalogosok, a járművön kívüli környezet, illetve a járműben leeső vagy repülő tárgyak. Az evés és az olvasás éppoly figyelemelterelő lehet, mint az SMS-ezés, az email-írás, vagy a mobiltelefonálás.

Az utasokkal való foglalatosság az egyik leggyakrabb oka a figyelmetlen vezetésnek. A kutatás szerint a nyüzsgő tinédzserek különösen elvonják a figyelmet, főleg a tapasztalatlan, fiatal vezetőkét. Speciális figyelmet igényelnek a gyerekek és csecsemők is. Ha az utas gyermek, négyszer, ha csecsemő, akkor pedig nyolcszor akkora figyelemelterelést jelent, mint egy felnőtt.

A figyelmetlen vezetés TÉGED is érinthet!

Az AAA Alapítvány kutatása szerint a megkérdezettek 90%-a gondolja úgy, hogy a vezetés közbeni telefonálás „veszélyes" vagy „nagyon veszélyes", 95%-uk ide sorolja az SMS-ezést és e-mailezést is. Ennek ellenére a válaszadók kétharmada elismerte, hogy az elmúlt hónapban használta a telefonját vezetés közben, egyharmaduk olvasott SMS-t vagy e-mailt vezetés közben, egynegyedük pedig bevallotta, hogy SMS-t vagy e-mail-t is írt.

Az alapítvány hét javaslatot tesz a figyelmetlen vezetés elkerüléséhez:

1. Ne nyomkodd!

Indulás előtt állítsd be az ülést, a hűtés/fűtést, a rádiót és egyéb rendszereket! Legyél tisztában azzal, mi hogyan működik, így ha valamit állítani kell menet közben, kevésbé fogja elvonni a figyelmedet! Legyenek előre beállított rádióállomásaid, vagy kérd meg az utasod, hogy ő foglalkozzon ezzel.

2. Állj meg, ha enni vagy inni szeretnél!

Bár vannak drive-in éttermek, ahol ki sem kell szállnod az autóból, és fizetés után a zacskóból falatozgathatsz is vezetés közben, de biztonságosabb, ha megállsz enni. A kockázat csökkentése megéri az erre fordított időt.

3. Állj félre egy biztonságos helyre, ha telefonálni, SMS-ezni vagy e-mailezni akarsz!

A mobiltelefonok hasznos eszközök lehetnek, ha segítséget szeretnénk kérni, de a vezetés közbeni telefonálás elvonja a figyelmünket, és sok esetben a szemünket és a kezünket is lefoglalja. A legjobb, ha félreállunk, de ilyenkor ügyeljünk arra, hogy az úton a megállás is veszélyes lehet. Keressünk olyan helyet, ami távol van a forgalomtól. Tanuljuk meg jól a telefonunk kezelését, tehát ha vészhelyzet van, akkor legyünk képesek a segélyvonalat tárcsázni vezetés közben is. A legjobb, ha vezetés előtt kikapcsoljuk a mobilunkat, így nem esünk kísértésbe, hogy hívásokat fogadjunk útközben.

4. Tervezz előre!

Indulás előtt legyünk tisztában az útiránnyal és a forgalmi helyzettel. Ha GPS-ünk van, írjuk be álló motornál a célállomást. Ha útközben kell módosítanunk rajta, húzódjunk félre egy biztonságos helyre! Ha van utasunk, kérjük meg őt a navigáció és a térkép kezelésére.

5. Ne akarj vezetés közben még több feladatot megoldani!

A vezetés épp elég komplikált dolog, ne akarjunk közben mással is foglalkozni. Ha az autó mozgásban van, ne használjuk a tükröket sminkelésre, fésülködésre! Ne akarj írni vagy olvasni, miközben vezetsz!

6. Állj félre, ha a gyerekek igénylik a figyelmedet!

Indulás előtt old meg a gyerek pelenkázását, etetését és csatold be őket a gyerekülésbe! Ha szükséges, állj félre egy biztonságos helyre.

7. Segíts a fiataloknak felismerni és csökkenteni a veszélyt!

A kezdő vezetőknek nagy kihívást jelent a vezetés. Az Insurance Institute for Highway Safety kutatása szerint a tinédzser korosztály négyszer akkora eséllyel szenved balesetet, mint az idősebbek. A szülőnek példát kell mutatniuk a biztonságos vezetési stílusról és meg kell tanítaniuk a tiniket, hogyan figyeljenek jobban az úton.

Forrás: https://www.aaafoundation.org/sites/default/files/DistractedDrivingBrochure.pdf