„Józan Húsvét” - fokozott közúti ellenőrzés az ünnepekkor


„Józan Húsvét
„Józan Húsvét" - fokozott közúti ellenőrzés az ünnepekkor
A „Józan Húsvét” akció keretében fokozott ellenőrzést tart a Rendőrség a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen, az Országos Polgárőr Szövetség bevonásával 2015. április 2-től április 6-ig, amelynek kiemelt célja az ünnepi időszakra jellemző közlekedési jogsértések visszaszorítása, megelőzése.

A hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére is, különös tekintettel a kerékpárok kötelező felszereltségének meglétére, épségére. A motoros szezon a tavaszi időjárással már elkezdődött, ezért a motorkerékpárral közlekedők ellenőrzése is prioritást élvez.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt a forgalom növekedésével kell számolni a közutakon. Erre az időszakra jellemző, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztás melletti járművezetés kockázatát, következményeit. Magyarországon az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek számának alakulása alapján megállapítható, hogy a balesetek mintegy 10%-a az ittasságra vezethető vissza. Mindezekre tekintettel kiemelten fontos a húsvéti időszakban a közlekedési hatóságok demonstratív jelenlétének biztosítása, az ittas állapotban közlekedő, „agresszív", szabályszegő gépjárművezetők forgalomból való kiszűrése, ezáltal a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedők biztonságérzetének növelése és a zavartalan közlekedés biztosítása.

Az akció ismertetésével kapcsolatos sajtótájékoztatón Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta: az ellenőrzések miatt is csökkent tavaly a háromnapos ünnepek alatt halálos közlekedési balesetet szenvedett állampolgárok száma: „Az ellenőrzések szükségességét mutatja, hogy az elmúlt évben országos szinten 26 ezer ellenőrzést tartottuk a húsvéti ünnepek alatt, ezek során 600 járművezető bizonyult ittasnak, ami 2,2 százalékos arányt jelentett. A kimutatások szerint a balesetek tíz százalékánál játszott közre az alkoholfogyasztás. Az ideihez hasonló méretű ellenőrzés először tavaly volt, miután 2013-ban a húsvéti ünnepek alatt nyolc ember halt meg a magyar közutakon, tavaly pedig egy. Most is ötezer rendőr vesz részt az akcióban, az ellenőrzésben közreműködnek az Országos Polgárőr Szövetség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai is" – említette meg a társszervezeteket az ezredes.

A kampányidőszak első felében, április 2-3-án a közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében folytatott propaganda tevékenység, figyelemfelhívás kap nagyobb hangsúlyt. Ennek keretében fontos tudatosítani a helyes közlekedői magatartásokat. Kiemelve azt is, hogy pl. a kerékpárosok alkoholfogyasztás melletti közlekedése nem jogsértő, de attól még baleseti veszélyforrást jelent, mivel az alkoholfogyasztás biztonságos járművezetésre képtelen állapotot eredményezhet.

A kampány második részében április 4-6. között a rendőrök célirányosan fokozott figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult állapotban közlekedő járművezetők kiszűrésére, az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonására, és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére.

Érsek István, az NKH elnökhelyettese elmondta, a hatóság szakemberei az ellenőrzések során segítik a rendőrséget. „Munkatársaink ellenőrzik az autók műszaki állapotát, megnézik például az abroncsokat és ha kell, figyelmeztetik az autósokat, hogy a nyár közeledtével elérkezett a téli gumik lecserélésének ideje. Ellenőrzik az ablaktörlő lapátok állapotát, a folyadékmosót és a lámpák állapotát. Ha szükséges, akkor kollégáink felhívják a járművezetők figyelmét a hiányosságokra" – fogalmazott a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal vezetője.

A személygépjárművek megfelelő műszaki állapota csökkentheti a veszélyt, így az ellenőrzésessel párhuzamosan – a Tavaszi átállás akció keretében nyílt napokon - a hatósági műszaki vizsgálóállomásokon, ingyenes műszaki állapotfelmérés történik. A járművek műszaki állapotának megvizsgálása után, szükség esetén felhívják a járművezetők figyelmét a gumiabroncsok, az ablaktörlő lapátok vagy az egyéb alkatrészek cseréjére, javítására, valamint azok állapotának közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásaira.

 

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban a tévhitek eloszlatása az egyik legmeghatározóbb feladat.

  • „Egy pohár, az semmi": nem igaz, hiszen már 0.05-0.06 %-os véralkoholszint mellett is észlelhetők az alkohol negatív hatásai.
  • „Egy korsó sör kevésbé árt meg, mint egy feles": nem igaz, hiszen egy korsó átlagos sör 20 g alkoholt tartalmaz, ezzel szemben pedig fél dl tömény ital 16 g-ot. 
  • „A kávé, a hideg zuhany és a mozgás kijózanít": előbbiek nem gyorsítják fel a szervezetünkben a lebontást, mindezek csak pillanatnyi felfrissülést okozhatnak, amely azt a téves érzést kelti bennünk, hogy kijózanodtunk, ez azonban közel sincs így!

 

Az alkohol erőteljesen befolyásolja az emberi képességeket és készségeket a gépjárművezetés során.

  • Érzékszervek: beszűkült látótér, szemmozgás és a szem alkalmazkodásának lassulása a változó fényviszonyokhoz, a különféle távolságokhoz.
  • Észlelés: figyelmi problémák, környezeti ingerek érzékeléséhez szükséges idő hosszabbodása, a sebesség- és a távolságbecslés romlása.
  • Mozgás: a vezetéshez szükséges kéz- és lábmozgások összehangolásának és a finommozgások végrehajtásának nehézsége.
  • Gondolkodás: az ingerek és információk nem megfelelő módon történő érzékelése és feldolgozása, valamint a döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége.

 

További információ érdekében kérjük, hogy látogasson el a www.police.hu, a www.baleset-megelozes.eu illetve a www.nkh.gov.hu honlapokra.

 

Balesetmentes közlekedést kívánunk!