Az okos visszapillantó tükör


Az okos visszapillantó tükör
Az okos visszapillantó tükör
A közúti közlekedés biztonságának egyik alapvető feltétele, hogy a járművezető megfelelően meg tudja figyelni a környezetet, tisztában legyen a jármű előtt, mellett és mögött zajló eseményekkel. A jármű mögötti környezet megfigyelését biztosító visszapillantó tükör használatát azonban megnehezíthetik bizonyos tényezők, a látóteret gyakran korlátozhatják a hátul ülő utasok, a napszaki vagy az időjárási körülmények.

Ezt a problémát hivatott megoldani az autógyártók egyik újabb innovációja, a beépített LCD monitorral rendelkező, utastéri visszapillantó tükörből és az autó hátulján rögzített kamerából álló okos visszapillantó rendszer. Az eszköz a járművezető választásának megfelelően vagy hagyományos tükörként, vagy a kamera képét kivetítő monitorként üzemeltethető.

A két üzemmód közötti váltás a tükör alján lévő kapcsolóval történhet, a kamera képe kiváló minőségben és széles látószögben képes megjeleníteni a jármű mögötti forgalmi viszonyokat az utasok feje, az oszlopok vagy a vakító fényszórók akadályoztatása nélkül, a hagyományos üzemmód segítségével pedig a hátul ülő utasok megfigyelése lehetséges.

Az eszköz kifejlesztése során az első tesztek legjellemzőbb problémája a kijelző felületén "kamera üzemmódban" is jelentkező, zavaró tükröződés volt, amelyet a felület speciális kialakításával meg tudtak oldani és el tudták érni a biztonságos felhasználáshoz szükséges megjelenítési színvonalat.

Az országonként eltérő engedélyeztetési eljárásoktól függően az innováció szélesebb körben való elterjedésére és a további, járulékos előnyök felhasználhatóságára a következő években lehet számítani. Az okos visszapillantó új, formabontó, izgalmas formákat tesz lehetővé a jövőbeli modellek számára, a tervezők nem lesznek kötve a hátsó szélvédőn való megfelelő kilátás követelményéhez, megkapják a rugalmasságot ahhoz, hogy új formákat találjanak ki, ezáltal tovább javítva az autók légellenállását és fogyasztását.

képek forrása: www.nissan-global.com