A gyermekülések két előírása


Gépjárműves szakterület   |  
2015.04.28.
A gyermekülések két előírása
A gyermekülések két előírása
Az Európai Unióban jelenleg két szabályozás van érvényben párhuzamosan a gyermekbiztonsági rendszerek jóváhagyására, ami annyit jelent, hogy az R44 vagy az R129 számú ENSZ-EGB előírás követelményeinek megfelelő gyermekülésekkel is találkozhatunk a boltokban.

Az R44 számú ENSZ-EGB előírás eredetileg 1981.02.01. napján jelent meg, de azóta többször módosult, sokat szigorodtak a követelményei. Jelenleg ezen előírás 03. és 04. módosítássorozata hatályos, csak az ilyen számmal jóváhagyott termékeket szabad értékesíteni és használni is. A követelmények széles körűek, kiterjednek a korrózióval és a hőmérsékletváltozással szembeni ellenállás, a megfelelő energiaelnyelés, a gyermekbiztonsági rendszer alkotóelemeinek, valamint a frontális és hátulról történő ütközés dinamikus vizsgálatára is. A megfelelő gyermekülés kiválasztását és felhasználhatóságát a jóváhagyási számot tartalmazó címkén feltüntetett, beépíthetőségüket jelölő kategóriák, tömegcsoportok, továbbá a burkolaton elhelyezett jelölések és használati útmutató segítik. A beépíthetőségük szerint lehetnek univerzális, korlátozott, féluniverzális vagy meghatározott járműtípusba tervezett kategóriájúak.

A tömeg szerint öt csoportba oszthatók:

0. csoport – 10 kg-nál kisebb tömegű gyermekek;
0+ csoport – 13 kg-nál kisebb tömegű gyermekek;
I. csoport – 9 és 18 kg közötti tömegű gyermekek;
II. csoport – 15 és 25 kg közötti tömegű gyermekek;
III. csoport – 22 és 36 kg közötti tömegű gyermekek.

Az R44 számú ENSZ-EGB előírás meghatározza, hogy mely csoport- és kategóriakonfigurációkat lehet menetirányba néző vagy menetiránynak háttal beszerelhetőnek engedélyezni, tehát, ha már egy jóváhagyott terméket nézünk, akkor az eleve meghatározott, melyik irányba kell beépíteni. A 0. és a 0+ csoport gyermekbiztonsági rendszereit csak menetiránynak háttal beszerelhetőnek lehet jóváhagyni, ezért azok a rajtuk elhelyezett instrukcióknak megfelelően kizárólag így szerelhetőek be.

Az R129 számú ENSZ-EGB előírás 2013.07.09. napján jelent meg, az üzletek polcain, a webáruházakban ezek a gyermekülések még kis számban vannak jelen, kevésbé elterjedtek. Még nem adtak ki módosítássorozatot, tehát a jóváhagyási számában 00 található. Az R44 számú ENSZ-EGB előíráshoz képest eltérés, hogy nincsenek meghatározott tömegcsoportok, a gyermek magasságához igazodva választható ki a megfelelő termék, ezt a tartományt és a legnagyobb megengedett tömeget a jóváhagyási számot tartalmazó narancssárga címkén jelölik a gyártók. Kizárólag a jármű Isofix rendszeréhez csatlakoztathatóak, csökkentve ezzel a helytelen bekötések arányát. A vizsgálati eljárás is kibővült, mivel kiterjed az oldalirányú ütközések dinamikus vizsgálatára is, amely plusz követelmény. Ezen előírás szerint jóváhagyott, úgynevezett „I-size" gyermekülések különös ismertetőjele a kitámasztóláb, amellyel minden szituációban stabilabb a szerkezet.

Az R129 számú ENSZ-EGB előírás is kitér arra vonatkozólag, hogy milyen tájolásban lehet gyermekbiztonsági rendszereket jóváhagyni, és ennek megfelelően beépíteni. Szigorú szabály, hogy 15 hónapos korig a menetirány szerinti beépítés nem engedélyezett, amelyre külön címke is figyelmezteti a felhasználót. Minden terméken egyértelműen fel kell tüntetni a gyermekbiztonsági rendszernek a járműhöz viszonyított irányát, így abból megállapítható, hogyan szerelhető be.

Bármelyik előírás szerint is hagyták jóvá a gyermekbiztonsági rendszert, a címkén szerepel a jóváhagyási szám, amely tartalmazza az ENSZ-EGB előírás számát, a módosítássorozat számát és a sorozatszámot. Megtalálható egy körben lévő nagy "E" betű is, mellette pedig egy szám, ami arra az országra utal, ahol a jóváhagyást kiadták. A megfelelő kiválasztást segítő adatokat is fel kell tüntetni ezen a címkén, ezek eltérnek a két előírás tekintetében.

Az R44 és az R129 számú ENSZ-EGB előírások a gyermekbiztonsági rendszerek konstrukcióját határozzák meg, a KRESZ pedig rögzíti, hogy azokat kinek, mikor és hol kötelező használni. A megfelelő biztonság eléréséhez kiemelten fontos mindegyik előírás követelményeinek a betartása.