Cukorbetegség és a vezetés


Gépjárműves szakterület   |  
2015.05.05.
Cukorbetegség és a vezetés
Cukorbetegség és a vezetés
A vezetés a legtöbb ember számára a szabadságot, a kontrollt és a függetlenséget jelenti. A vezetés megadja azt a lehetőséget, hogy eljussunk azokra a helyekre, ahova el kell, vagy el szeretnénk jutni. Sokaknak a létkérdés is, mert a munkájukhoz hozzátartozik, vagy éppenséggel autóval járnak munkába. De mi történik akkor, ha közbeszól a diabétesz?

A vezetés egy komplex feladat. A biztonságos vezetésre való képességünket azonban befolyásolja a fizikai, érzelmi és mentális állapotunk is.

Hogyan befolyásolja a cukorbetegség a vezetési képességünket?

A cukorbetegség rövidtávon vércukorszint-ingadozást eredményez, vagy túl alacsony, vagy túl magas értéket ér el. Ennek tünetei lehetnek:

  • álmosság, szédülés
  • zavarodottság
  • homályos látás
  • eszméletvesztés
  • epilepsziás roham

A cukorbetegség hosszútávú hatása olyan problémákhoz vezethet, amely érintheti vezetési képességünket is, például a kezek, a lábak vagy a szem idegkárosodását. Néhány esetben a cukorbetegség végtag-amputációhoz vagy vaksághoz is vezethet.

Vezethetek-e cukorbetegen?

Igen, amennyiben a cukorbetegség szövődményei ezt nem akadályozzák meg (pl. túl alacsony vércukorszint vagy látásproblémák). Ha szövődményeket tapasztal, beszélje meg háziorvosával! Amennyiben befolyásolja ez az ön vezetési képességét, kérdezze meg, mit tehet annak érdekében, hogy továbbra is biztonságosan vezethessen!

Mit tehetek annak érdekében, hogy cukorbetegen is biztonságosan vezessek?

Az inzulin és egyéb szájon át beszedhető gyógyszerek a vércukorszintet veszélyesen alacsony szintre tudják vinni (hipoglikémia). Ne vezessen, ha a vércukorszintje túl alacsony, mert nem fog tudni jó döntéseket hozni, a vezetésre koncentrálni és kontroll alatt tartani az autót! Kérdezze meg háziorvosát, hogy milyen gyakran kell vércukorszintjét ellenőriznie!

Mindig tartsa magánál vércukormérőjét, és legyen önnél egy kevés élelem is (főleg gyorsan felszívódó szénhidrát)! Azonnal húzódjon félre, és álljon meg, ha úgy érzi, leesett a vércukor-szintje!

Ha túl alacsony a vércukorszintje, igyon gyümölcslevelet, cukrozott üdítőt (nem diétásat), egyen szőlőcukrot! Várjon 15 percet és ismét mérje meg a vércukorszintjét. Ha szükséges, egyen újra! Amennyiben elérte a kívánt szintet, vigyen be fehérjét tartalmazó élelmiszert a szervezetébe! Ne vezessen mindaddig, míg a vércukorszintje nincs a megfelelő értéken!

A legtöbb cukorbeteg tudja, hogy mikor esik le a vércukra, felismeri ennek jeleit. Ha ön a hipoglikémiás tüneteket mindenféle előjel nélkül tapasztalja, semmiképp ne vezessen! Konzultáljon háziorvosával, vegyen részt glikémiás éberség-tréningen, hogy megtanulja ennek tüneteit kezelni!

Extrém esetben a magas vércukorszint (hiperglikémia) is befolyásolhatja vezetési képességeit. Konzultáljon háziorvosával, hogy milyen mértékben érinti ez önt!

A cukorbetegség okozta szemproblémák megelőzésében alapvető fontosságú a vércukorszint és a vérnyomás kontrollálása, és az éves szemészeti szűrővizsgálat.

A Magyar Diabetes Társaság oldala: www.diabet.hu

Forrás: http://dev.seniordriving.aaa.com/sites/default/files/NHTSA-Drivnig-Diabetes.pdf

Fordította: Bencs Zsuzsanna (Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, Pályaalkalmasság Vizsgálati Főosztály)