Befejeződtek a megyei fordulók, jön a Közlekedési Szakmai Vetélkedő döntője


Gépjárműves szakterület   |  
2015.05.08.
Befejeződtek a megyei fordulók, jön a Közlekedési Szakmai Vetélkedő döntője
Befejeződtek a megyei fordulók, jön a Közlekedési Szakmai Vetélkedő döntője
A korrekorder egy 82 éves szakoktató lett, az elméleti és gyakorlati feladatok pedig még a legprofibbakat is igen komoly kihívások elé állították, derült ki a Közlekedési Szakmai Vetélkedő megyei fordulóin. A győztesek bejutottak az országos döntőbe, amelyet május 23-án tartanak a Hungaroringen.

Az országos közlekedésbiztonsági vetélkedőt azzal a nem titkolt szándékkal szervezi meg évről-évre a Nemzeti Közlekedési Hatóság, hogy a szakembereknek lehetőséget adjon képességeik, felkészültségük ellenőrzésére és fejlesztésére. Az ismeretek és készségek frissítése és bővítése elengedhetetlen a közúti járművezető szakoktatóknak, a járművezető vizsgabiztosoknak és a vetélkedősorozatba tavaly bekapcsolódott műszaki vizsgabiztosoknak ahhoz, hogy munkájuk során hatékonyan tudják képviselni a tudatos közlekedésre nevelést, a közlekedés biztonságának fejlesztését, valamint a kulturált és biztonságos közlekedési morált. Erre az időszakos továbbképzések mellett kötetlenebb formában ad lehetőséget az NKH szakmai versenye, amely a várakozások szerint hozzájárulhat az indulók szakmai fejlődéséhez, a szakmai közösség épüléséhez.

Beszálltak a közúti ellenőrök is

Idén tovább bővült a vetélkedőre meghívott szakemberek köre, tudniillik a szakoktatókhoz, járművezetői és műszaki vizsgabiztosokhoz csatlakoztak a közúti ellenőrök is. A fordulókat a Megyei (Fővárosi) Kormányhivatalok Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályai bonyolították le április 18-30. között. A versenyzőknek először a témaköröknek megfelelően kialakított elméleti feladatokat kellett megoldaniuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság által összeállított számítógépes teszt a beszámolók alapján többeket meglepett. Bebizonyosodott, itt nem a gyorsaság a fontos, hanem a pontos, hibátlan kitöltés is. A kiértékelés után következett a gyakorlati rész, a szintén az NKH ajánlásával kialakított ügyességi pálya teljesítése. A beérkezett versenybeszámolók szerint ismét nagyon technikás pályát és feladatsort állított össze a hatóság. Volt többek között hátramenetben kivitelezett szlalomozás, kapubejáróba tolatás, ahol egy oszlopot kellett megérinteni úgy, hogy a rajta lévő labda ne essen le, szűk helyen történő megfordulás és számtalan ehhez hasonló, ügyességi feladat.

Második lett a 82 éves korrekorder

Akiknek még ez sem volt elég, azok még ezen is nehezítettek: mint például a Csongrád Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának szegedi telephelyén, ahol a megadott pálya méretét a felére csökkentették, ezzel is növelve a nehézségi fokot. Sőt: a kollégákat itt rendesen meglepte még a gépjármű is, ugyanis személygépkocsi helyett egy korábban semelyik versenyző által még nem vezetett Opel Combo tehergépkocsival kellett a rudak között szlalomozni. Nem csak a hibátlan teljesítésre, de az időre is figyelniük kellett a versenyzőknek, a szintidő-túllépés büntetőpontokkal járt.

Az országos korrekordert Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatal versenyén köszönthették, a szakoktatók között induló 82 éves szakember ráadásul nem csak életkorával, hanem felkészültségével is kitűnt: az elméleti és gyakorlati verseny eredményének összegzése után kiderült, hogy a korelnök a második helyen végzett, így csak egy hajszállal maradt le az országos döntőről.

Jön a komoly díjazású döntő a Hungaroringen

A családias, baráti hangulatú versenyek többségét bográcsozással zárták le a szakemberek, ahol pedig nem volt lehetőség erre, ott a kollégák egy vendéglőben tették teljessé a napot a közös élmények újbóli felidézésével. A megyei vetélkedőkből a kategóriánkénti győztesek jutottak az országos döntőbe, amely május 23-án, a tavalyi helyszínen, a mogyoródi Hungaroring Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban lesz. A döntő helyezettjeinek díjazása igen kecsegtető: a harmadik helyezett standard, a második aktív, a győztes pedig prémium vezetéstechnikai tréningen vehet részt a Groupama Vezetéstechnikai Centrumban. A kategóriák legjobbjai két-két Formula-1-es belépőt is kapnak, illetve a következő kötelező továbbképzés alóli mentesség is könnyebbséget jelenthet nekik a jövőben. De még a kategóriánkénti tizedik helyezett is MOL utalvánnyal gazdagodik.