A Közlekedési Szakmai Verseny győzteseinek értékelése


Gépjárműves szakterület   |  
2015.05.27.
A Közlekedési Szakmai Verseny győzteseinek értékelése
A Közlekedési Szakmai Verseny győzteseinek értékelése
Tarolt Veszprém a Közlekedési Szakmai Versenyen, a Nemzeti Közlekedési Hatóság viadalán a négy kategóriából kettőben is veszprémi siker született. A győztesek nyilatkozatai.

Az erkölcsi és szakmai elismerés mellett komoly díjakkal jutalmazta az NKH a Közlekedési Szakmai Verseny győzteseit, illetve az országos döntő helyezettjeit. A dobogós versenyzők – a közúti járművezető szakoktatók, közúti járművezető vizsgabiztosok és a műszaki vizsgabiztosok kategóriájában – mentességet kaptak a soron következő kötelező továbbképzés alól. A győztesek ezen felül még egy-egy prémium vezetéstechnikai kurzusra érvényes belépőt, valamint 15 ezer forintos MOL utalványt és két-két Forma I-es belépőt is kaptak – a helyezettek pedig különböző összegű MOL utalványoknak, illetve a Harley-Davidson Open Road Fest-re érvényes jegyeknek örülhettek. Az NKH idén a korábbi három kategória mellett a közúti ellenőröknek is meghirdette a versenyt. A kategóriák győztesei a verseny után értékeltek.
 

Közúti járművezető vizsgabiztosok
1. Gulyás Péter
Címvédést ünnepelhetett a Veszprémi ATI ügyvezető igazgatója, aki tavaly ugyancsak a kategória élén végzett. „Azért jöttem, hogy idén is nyerjek, de tudtam, hogy nehéz lesz, mert nagyon erős a mezőny" – mutatta be várakozásait az immáron kétszeres győztes. Kiderült, pont az előzmények miatt volt feszültebb a szokottnál. „Be kell vallanom, hogy izgultam, hiszen egy bajnoki címet nehezebb megvédeni, mint először megnyerni. Mindenesetre nagyon összeszedetten koncentráltam, ahogy szokás mondani, fejben ott voltam. A teszt szakmai dolgokat járt körbe, ami nem lepett meg. Az annál inkább, hogy az ember azt gondolja magáról, ennyi gyakorlati év után minden téren képben van, aztán sorban jöttek az olyan kérdések, amelyekre elég nehéz volt jól válaszolni. Épp ezért magamhoz képest sokat hibáztam, de a jelek szerint a többieket is meglepték a kérdések" – elemezte sikerét a címvédő. Kiderült, a gyakorlati feladatokat is nagyszerűnek találta, ámbátor annyit megjegyzett: ezúttal hiányolta a tavaly nagy siker aratott gyakorlatot, a jobb oldali vezetést. „Örömömet nagyban növeli, hogy nem csak én nyertem, hanem a szakoktatói kategória győztese is veszprémi, konkrétam a kollégám a cégben. Azt is mondhatnám, Veszprém tartolt a szakmai vetélkedőn! Azt pedig, hogy az NKH a dobogósoknak mentességet ajánlott fel a soron következő kötelező továbbképzés alól, kifejezetten gáláns ajándéknak tartom, ahogy a vezetéstechnikai tréninget is."

Közúti járművezető szakoktatók
1. Fazekas Péter István
Minden győzelemnek van előzménye, olyan soha nem fordul elő, hogy valaki a semmiből érkezik és nyer. Ezt a tételt erősítette Fazekas Péter István is, aki komoly versenyzői múlttal vágott neki az idei viadalnak. „Jól tudtam, mi vár rám, és mire számíthatok, mert tavalyelőtt a tizedik, tavaly a hatodik voltam ezen a versenyen" – sorolta korábbi helyezéseit a szintén Veszprémből érkezett győztes, aki célirányosan képezte magát a finálé előtt. „Lemértem, hogy miben vannak hiányosságaim, ezért a döntő előtt kifejezetten készültem a motoros témakörből, mert én azzal nemigen foglalkozom a munkám során. A teszten egy esettanulmányt dolgoztunk fel, ami nagyon aktuális szakmai feladatnak bizonyult. A gyakorlati rész pedig nekem nagyon feküdt a vezetéstechnikai centrum csúszópályáján. Ami szintén nem előzmény nélküli, mert korábban a Közlekedik a család vetélkedő-sorozat részeként már kétszer is volt alkalmam ennek kipróbálására" – értékelte a napot Fazekas Péter István, akinek egyedi motivációja is akadt. Nyolcadik éve foglalkozik gyermekek közlekedésre nevelésével, és tanítványai sorra helyezettek voltak a különböző országos közlekedésbiztonsági versenyeken. Márpedig előttük semmiképp nem akart leszerepelni. „Mindvégig bennem volt, hogy megmutassam nekik is, mit tudok" – említette. Leszögezte, amint hazaér, pontosan megnézi, mit is tartalmaz a győzelemért járó prémium vezetéstechnikai kurzus, ami szerinte nagyon hasznos nyeremény. „A két Foma-1-es jeggyel pedig még a fiam elismerését is kivívtam" – említette talán a nap legnagyobb sikerét a szakoktatók legjobbja.

Műszaki vizsgabiztosok
1. Kónya Zsolt Lajos
Tavaly indulhattak először a szakmai vetélkedőn a műszaki vizsgabiztosok, akkor ötödik volt az idei győztes, ilyeténképpen rá is érvényes a jelző: régi motorosként jutott a döntőbe. „A tavalyi feladatok alapján eleve számítottam arra, hogy a teszten lesznek majd jogszabályokkal kapcsolatos kérdések is, úgyhogy ez egyáltalán nem lepett meg" – ecsetelte élményeit a győztes, aki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának munkatársa. A kecskeméti versenyző élvezetesnek találta a hibafeltárásos feladatot, amikor egy Pannonia 21-es motorkerékpáron kellett felfedezni az eredményes műszaki vizsgát kizáró összes szabálytalanságot. Neki a tachográfos feladat okozott fejfájást. „Mivel aktív vizsgabiztos vagyok, ezért ritkán találkozom ilyen szerkezettel. Persze ismertem, tudtam kezelni, ám nehézséget okozott a feladat, de szerencsére sikerült megoldanom. Szakmailag nagyon hasznosnak éreztem a versenyt, a nyeremény pedig igencsak feldobott, mert régóta szerettem volna kipróbálni magam egy vezetéstechnikai tréningen. De Forma-1-en sem voltunk még, úgyhogy most erre is lesz lehetőségünk" – mondta a kategória győztese. Aki nem mellékesen megjegyezte: jókedvét az is fokozta, hogy az őt versenyre kísérő családja is kiválóan szórakozott a döntő köré szervezett családi napon.

Közúti ellenőrök
1. Farkas Gábor
Történelmet írt a Zalaszentgrótról érkezett szakember, hiszen a Közlekedési Szakmai Versenyen először vehettek részt a közúti ellenőrök. Márpedig a kategória első győzteseként mostantól a Zala Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, Közlekedési Osztályának munkatársa az igazodási pont. „Hogy történelmet írtam? Igen, pont ezt beszéltük a főnökömmel is, aki elkísért a Hungaroringre és mondanom sem kell, nagyon örült a sikeremnek" – derült ki, hogy a győzelmi babérokat szerencsés esetben egyből le lehet aratni. A győztesnek egyébként minden újdonság volt, ugyanis munkájából fakadóan nem annyira a terep, sokkal inkább az íróasztal az ő területe. „Ugyan több éve dolgozom a szektorban, de ezen a munkahelyemen még három éve sem vagyok. Ráadásul feladataim nagy része az íróasztalhoz köt, a közigazgatási eljárásokban veszek részt. Éves szinten nagyjából tíz NKH által szervezett akcióban vagyok a terepen, a többi irodai munka. De most a legjobbkor voltam ellenőrzésen, az előző héten a kollégáktól pont azt kértem, hogy mindent magyarázzanak el a tachográfról. Hát erre nem tachográfos feladat volt az egyik?" – tette fel a költői kérdést a győztes, aki nagyon eredetinek találta a feladványok sokszínűségét. Mint mondta, már a megyei fordulóban is élvezte a versenyt, a mostani pedig egyenesen szórakoztatta. „Ügyesen és színesen gondolkoztak a szervezők, a terület legizgalmasabb kérdéseit összegezték, ráadásul igazán komplex feladatsort állítottak össze. A veszélyes anyag szállítástól a szabályos rakományrögzítésen át a tachográfig széles volt a skála" – értékelt a győztes. De a szombat nem csak a győzelem miatt volt számára emlékezetes, tudniillik pont a döntő napján töltötte be a 28. születésnapját. Így akár ajándékként is felfoghatta nyereményét, amelynek hasznossága szerinte megkérdőjelezhetetlen: „Alig várom, hogy kipróbálhassam a vezetéstechnikai tréninget. Vannak dolgok, amiket szerintem nem lehet igazán eredményesen oktatni, a gyakorlatban is kell kipróbálni, márpedig ez pont ilyen. Az egész verseny hangulata nagyon tetszett, jövőre is itt szeretnék lenni, és ajánlani fogom a kollégáimnak is. Örülök az első helynek, meg annak is, hogy módunk volt több megyei kollégával megbeszélni a terület nehézségeit."


A vetélkedőről készült tudósítást elolvashatják itt.