Ismét bizonyíthatnak a szakoktatók és a vizsgabiztosok


Gépjárműves szakterület   |  
2014.04.11.
Ismét bizonyíthatnak a szakoktatók és a vizsgabiztosok
Ismét bizonyíthatnak a szakoktatók és a vizsgabiztosok
Tavaly egy hölgy, illetve a szakma egyik öreg motorosa nyerte a szakoktatók és a járművezető vizsgabiztosok országos versenyét, idén hozzájuk csatlakoznak már a műszaki vizsgabiztosok is. A tavasszal rajtoló ötödik országos közlekedésbiztonsági vetélkedő célja, hogy lehetőséget adjon a szakemberek számára képességeik, felkészültségük ellenőrzésére és fejlesztésére.
Az ismeretek és készségek frissítése és bővítése elengedhetetlen a közúti járművezető szakoktatók, a járművezető vizsgabiztosok és a műszaki vizsgabiztosok számára ahhoz, hogy munkájuk során hatékonyan tudják képviselni a tudatos közlekedésre nevelést, a közlekedés biztonságának fejlesztését, valamint a kulturált és biztonságos közlekedési morált. Erre az időszakos továbbképzések mellett 2014 tavaszán kötetlenebb formában is lehetőségük nyílik az országos szakmai versenyen, amely jelentős mértékben hozzájárulhat szakmai fejlődésükhöz és a szakmai közösség épüléséhez.
 
A verseny hét éves múltra tekint vissza. Először 2007-ben bizonyíthatták tudásukat a szakoktatók, ezt követően két év múlva, majd 2012-ben és 2013-ban már a járművezető vizsgabiztosokkal együtt került megrendezésre az országos vetélkedő. Idén tovább bővült a kör, 2014-ben már a közúti járművek vizsgálatát végző műszaki vizsgabiztosok is megmutathatják szakmai ismereteiket és tapasztalatukat.
 
A tavalyi országos versenyen a szakoktatónál győztes Major Lászlóné Heves megye, pontosabban Gyöngyös hírnevét öregbítette. A szakmában kilencedik éve ténykedő oktató – akit a mesterének tekintett, ám időközben visszavonult kolléganője inspirált a szakoktatói pályára – önmagát is meglepte végső sikerével. „Nagyon tetszett a viadal és nem csak azért őrzök róla szép emlékeket, mert győztem – mesélt élményeiről Major Lászlóné, akit kifejezetten feldobott a finálénak helyt adó Hungaroring. – A döntőben a feladatok nem voltak könnyűek, de a környezet feldobott és az ország összes pontjáról érkező kollégák nagyon felszabadultak, együttműködőek voltak. Mivel nem versenyként, hanem élménygyűjtésként fogtam fel, egyáltalán nem izgultam, ellenkezőleg, végig nagyon élveztem a döntőt." – osztotta meg lapunkkal érzéseit a győztes. Major Lászlóné szerint egyáltalán nem hátrány, hogy egy elférfiasodott szakmában dolgozik, ámbátor azzal tisztában van, hogy nőként nagyon oda kell figyelnie a hétköznapokon is. „A kezdetekkor nehéz volt a beilleszkedés, később azonban ez már nem okozott problémát, mivel nagyon sok segítséget kaptam a kollégáktól, szakoktatóktól, vizsgabiztosoktól egyaránt. A férfiak és nők közötti különbségek ebben a szakmámban is tetten érhetők. A férfiak például mindig ügyesebbek a driftelésben vagy a gyorsulásos versenyeken, mi nők viszont finomabbak, türelmesebbek vagyunk, sokkal jobban ügyelünk a részletekre, és egyszerre több mindenre vagyunk képesek figyelni. A kettő pedig végül kiegészíti egymást. Nekem mindig az volt a célom, hogy tanítványaim végül ügyesen, lendületesen, egyúttal szabályosan vezessenek" – mutatta be filozófiáját a tavalyi győztes, amit tanítványai is visszaigazolnak. Nem ritka, hogy egész családok jelentkeznek nála oktatásra, mert korábban már tanította az egyik hozzátartozójukat. „Azt gondolom, ez az igazi visszacsatolás, aminek nagyon örülök, mert azt mutatja, jól végzem a munkám" – mondta a szakoktatói minőségében két tanintézményben, a Kex és az ATI Extra autósiskolában tanító Major Lászlóné.
 
A járművezető vizsgabiztosoknál az oroszlányi Kész Kft-ben oktató Cser László Zsolt vitte el a fődíjat. A szakoktatás és a vizsgabiztosi teendők mellett gyermekfelügyelőként is dolgozom" – derült ki. A szakmát sem most kezdte, MHSZ oktatóként indult és 1984 óta vesz részt a képzésben, vagyis idén ünnepli a szakmában töltött harmincadik (!) évét. Azaz: most a szakma ünnepli őt: „A felügyeleten kitették a győztesnek járó oklevél másolatát, kollégáim ezután sorra gratuláltak. Összességben nagyon hasznos és kellemes napot töltöttünk tavaly a Hungaroringen, a tudásunkat rendesen próbára tevő feladatokat állítottak össze. Nekem speciel a gyakorlati rész feküdt a legjobban, mindenki ugyanazzal az autóval indult, és nem is annyira az időeredmény, mint inkább a technikai tudás volt fontos, mivel nagyon technikás pályát állítottak össze" – méltatta a viadal színvonalát Cser László Zsolt, aki már látott hasonlót, így nem számított zöldfülűnek. Korábban rendszeres indulója volt a megyei és régiós versenyeknek, sőt: az országban talán először szervezett 1992-es megyei oktatói vetélkedésnek is részese volt. Mivel több megyei és régiós versenyt nyert, a Hungaroringen aratott diadala egy a sorban, igaz, a legjelentősebb.„Nyilván nagyon jó érzés egy ilyen versenyen az élen végezni, de talán még ennél is jobb volt a főnyeremény: a Hungaroringen található Vezetéstechnikai Centrumban eltöltött nap számomra kiemelkedően hasznos volt. Azt gondoltam, engem már nehéz meglepni a szakmában, de rá kellett jönnöm: a gyakorlatban ennyi mindent megtapasztalni évtizedekig tart. Itt egy nap elég volt ehhez…"
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett idei verseny lebonyolítása két fordulóban, megyei és országos szinten, illetve három kategóriában történik. A megyei fordulók április 26. és május 11. között, a közlekedési felügyelőségek által meghatározott időpontokban kerülnek megrendezésre, majd május 24-én az országos döntő zárja a programot a Hungaroringen. A 120 továbbjutónak minden kategóriában elméleti és gyakorlati vizsgafeladatokat kell megoldania, a verseny végén kategóriánként az első 10-10 helyezett kerül díjazásra. A dobogósok minden kategóriában egy igazán hasznos vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt. (http://www.tanpalya.hu/index.php?id=2&sub_id=0&kurzus_id=13&kurzus_lista=1)
 
A nevezés és a részvétel díjtalan. Jelentkezni a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közlekedési felügyelőségen lehet, az általuk meghatározott időpontig. A vetélkedő elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt tartalmaz, az országos döntőre a megyei fordulók első 2 helyezettjei jutnak tovább kategóriánként. Egy személy csak egy megye vonatkozásában és egy kategóriában adhatja le nevezését. Az országos döntőre a szervezők izgalmas programokkal várják a versenyzők családtagjait, kísérőit, valamint minden, a közlekedésbiztonság iránt érdeklődőt.
 
További információk: www.szakmaiverseny.hu