"Józan Húsvét" akció az ittas vezetés ellen


"Józan Húsvét" akció az ittas vezetés ellen
Április 17-18. között közúti ellenőrzési akciót tart a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Megyei (Fővárosi) Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeivel, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Polgárőrség Szövetséggel együtt. Az országosan összehangolt eseménysorozat alapvető célkitűzése a megelőzés, vagyis a gépjárművezetők fokozott figyelemfelhívása a tavaszi ünnep kapcsán a szeszesital fogyasztása és a járművezetés veszélyeire.

Mivel az ünnepek alatt sokan útnak indulnak, az akció kiemelt feladata, hogy a hosszabb út előtt ellenőrizzük az autók műszaki állapotát, kiszűrve a forgalomból a nem megfelelő állapotú gépjárműveket. Az egységesen végrehajtandó ellenőrzés a biztonságos és szabályszerű használathoz szükséges eszközök és tartozékok vizsgálatára irányul a személygépjárműveknél, vagyis a gumiabroncsok valamint a világító- és fényjelző berendezések alapos kontrollját takarja.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a megyei (fővárosi) Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeivel valamint a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen intézkedik az illetékes területeken, a szomszédos közlekedési felügyelőség által végzendő ellenőrzés helyszíneit figyelembe véve.

A közlekedésbiztonsági akció keretében egy közlekedéspszichológiai tájékoztató szóróanyagot is kapnak az átvizsgált gépjárművek vezetői. Az ellenőrök vizsgálják a használt gumiabroncsok tavaszi időszaknak való megfelelőségét és azok műszaki állapotát (kopottság, repedezettség, elöregedettség, bordázatmélység), valamint méret- és típusazonosságát. Figyelik a világító- és jelzőberendezések beállítását, és előbbiek fényerejének alkalmasságát, továbbá tájékoztatják a gépjárművezetőket, hogy általánosságban mire ügyeljenek az ünnepek folyamán történő járműüzemeltetésnél.
 

Az ittas vezetés veszélyeit összefoglaló kiadványunk itt letölthető: