Elkezdődött a TISPOL és ECR ellenőrzési akció


Elkezdődött a TISPOL és ECR ellenőrzési akció
Elkezdődött a TISPOL és ECR ellenőrzési akció
A fáradt gépkocsivezetők és a manipulált menetíró berendezésekkel közlekedők kiszűrésére koncentrál a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a csütörtök estig tartó országos ellenőrzési akció során.

Kedden kezdődött és csütörtök estig tart az NKH Jármű Módszertani Főosztályának „TISPOL és ECR" elnevezésű akciója: az országos ellenőrzésen a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak közreműködésével vizsgálják meg a gépjárműveket és azok vezetőit. Az akció az ország összes pontján azonos tematika mentén zajlik, az ellenőrzés célja pedig a közlekedésbiztonságra közvetlenül kockázatot jelentő fáradt gépkocsivezetők és a manipulált menetíró berendezésekkel közlekedő gépjárművek kiszűrése. A szakemberek ezek mellett folyamatosan felhívják a sofőrök figyelemét a vezetési és pihenőidők betartásának fontosságára is.

Három dologra koncentrálnak

A kormányhivatalnokok a gépjárművezetőkre vonatkozó vezetési és pihenőidők betartásának ellenőrzése mellett minden esetben megvizsgálják a gépjárművekbe szerelt menetíró berendezést is, valamint az illesztési címkén feltüntetett és a hajtott kerék gumiabroncsán feltüntetett méretszámok egyezését is.

Nem a büntetés a cél

Amennyiben az ellenőrök szabálytalansággal találkoznak, akkor a törvényi előírás szerint szankcionálnak. A tachográf manipulációjának gyanúja esetén a vizsgált járművet tachográfműhelybe kísérik, ahol kifejezetten erre szakosodott szakemberek végzik el a szükséges vizsgálatokat. A vezetési és pihenőidőkre vonatkozó előírások megsértőivel szemben az hatóság a pihenőidő letöltését rendeli el. Kisebb, azonnal orvosolható szabálysértések (például a hibás világítóberendezések cseréje) esetén az ellenőrök szóbeli figyelmeztetéssel is beérik, ugyanis a Nemzeti Közlekedési Hatóság deklarálta: nem a büntetés, hanem a közlekedésbiztonsági helyzet javítása a cél.