Elkezdődött a TISPOL és ECR „TRUCK & BUS” ellenőrzési akció


Gépjárműves szakterület   |  
2015.10.06.
Elkezdődött a TISPOL és ECR „TRUCK & BUS
Elkezdődött a TISPOL és ECR „TRUCK & BUS" ellenőrzési akció
A menetíró berendezéssel kapcsolatos csalások és manipulációk kiszűrését, valamint a vezetési- és pihenőidőkre vonatkozó előírások betartását ellenőrzi a TISPOL és ECR „TRUCK & BUS” elnevezésű országos akció.

Október 6-8. között zajlik a TISPOL és ECR „TRUCK & BUS" akció, amely kifejezetten a menetíró berendezéssel kapcsolatos csalások és manipulációk felderítésére fókuszál: a Jármű Módszertani Főosztály koordinálásával elkezdődött akció másik kiemelt területe a vezetési- és pihenőidőkre vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése. A megyei és fővárosi kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak munkatársai egységes elvek mentén végzik az ellenőrzéseket, a tematikus vizsgálattól csak abban az esetben térnek el, amennyiben ezt a szemlén tapasztaltak indokolttá teszik. A szakemberek arra törekednek, hogy minél rövidebb ideig vegyék ki a gépjárműveket a forgalomból: az ellenőrzés, amennyiben nem tár fel szabálysértést, nem haladja meg a 15 percet.
A szakemberek minden megállított gépjármű esetében megvizsgálják a gépjárművezetőkre vonatkozó vezetési és pihenőidőket; a gépjárművekbe szerelt menetíró berendezéseket; az illesztési címkén és a hajtott kerék gumiabroncsán feltüntetet méretszámok egyezését.
Amennyiben a tachográf manipulációjának gyanúja merül fel, akkor a járművet tachográfműhelybe kísérik az ellenőrök, ahol a szükséges vizsgálatokat és eljárásokat kifejezetten erre szakosodott szakemberek végzik el.