Kedden kezdődik a TISPOL és ECR ellenőrzési akció


Gépjárműves szakterület   |  
2015.11.16.
Kedden kezdődik a TISPOL és ECR ellenőrzési akció
Kedden kezdődik a TISPOL és ECR ellenőrzési akció
A fáradt gépkocsivezetők és a manipulált menetíró berendezésekkel közlekedő gépjárművek kiszűrésére koncentrál a november 17-19. között lebonyolítandó TISPOL és ECR elnevezésű ellenőrzési akció.

Egységes időpontban és egységes tematika mentén kezdődik kedden az országot teljes egészében lefedő akció. A TISPOL és ECR ellenőrzés a közúti balesetek számának csökkentését, a közlekedésbiztonság növelését és a szabálytalanságok minél hatékonyabb feltárását igyekszik elősegíteni. Az NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatalának Jármű Módszertani Főosztálya által koordinált közúti ellenőrzések ezúttal kifejezetten két dologra fókuszálnak: fáradt gépkocsivezetőkre és a manipulált menetíró berendezésekkel közlekedő gépjárművek kiszűrésére. A szakemberek természetesen minden esetben felhívják a sofőrök figyelmét a vezetési és pihenőidős előírások betartására.

Feltárják a manipulációt

Az ellenőrzés során országszerte azonos tematika mentén haladnak a szakemberek: megvizsgálják a gépjárművezetőkre vonatkozó vezetési és pihenőidők betartását, illetve a gépjárművekbe szerelt menetíró berendezéseket. Egyúttal a tachográf manipulálására alkalmas eszközök, a vezetőfülkében vagy máshol kialakított rejtett kapcsolók meglétét is igyekeznek feltárni.

A szabálytalankodók eljárásra és bírságra számíthatnak

Amennyiben manipuláció alapos gyanúja merül fel, akkor az okmányok elvétele mellett a vizsgált gépjárművet akkreditált tachográfműhelybe kísérik, ahol a manipulációs eszközt eltávolítják, és újraillesztik a menetíró berendezést. A manipulált eszközökkel közlekedőkkel szemben közigazgatási eljárást indítanak, illetve azokat bírsággal sújtják. A közlekedési hatóság folyamatos ellenőrzéseinek köszönhetően a szakemberek az utóbbi időben a korábbinál kevesebbszer találkoznak manipulált menetíróval.