Téli Átállás: ingyenesen vizsgálták át a gépjárműveket


Gépjárműves szakterület   |  
2015.11.16.
Téli Átállás: ingyenesen vizsgálták át a gépjárműveket
Téli Átállás: ingyenesen vizsgálták át a gépjárműveket
A Téli Átállás elnevezésű akció részeként országszerte 18 műszaki vizsgaállomáson várták az autósokat a szakemberek az előző héten: a közlekedési hatóság a gépjárművek téli átállításával a közlekedésbiztonsági helyzet javítását igyekezett elősegíteni.

Ingyenesen lehetett átvizsgáltatni az autókat az előző héten az ország 18 műszaki vizsgaállomásán: a Téli Átállás elnevezésű akció arra adott választ az autótulajdonosoknak, hogy gépjárművük megfelelően felkészített-e a téli útviszonyokra. Az akcióban részt vevő ellenőrök nem törekedtek a szankciók kiszabására annál a tulajdonosnál sem, akinek az autójáról kiderült, hogy nem felel meg a biztonságos közlekedés szabályainak, a szakemberek a javítás szükségességére, illetve az esetleges hiányosságok megszüntetésére hívták fel a figyelmet. A gumik és a folyadékszintek mellett megvizsgálták az ablaktörlőket, a fényszórókat és az irányjelzőket is, egyúttal nyomatékosították: a nyári gumiabroncs téli használata súlyos közlekedésbiztonsági kockázattal jár.

Az összes időpontot lefoglalták

Karóczkay Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta, a tavalyi nyílt nap tapasztalataiból okulva idén minden eszközt bevetettek az akció reklámozására. A több fronton meghirdetett eseményt ennek nyomán minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte. „Egy éve az autótulajdonosok kapacitásunk egy részét nem vették igénybe, ezért idén a helyi média segítségét kértük: a szerkesztők megértették az ügy fontosságát és mellénk álltak, így az internet mellett a megyei lapban és a helyi rádióban is foglalkoztak az akcióval. Meg is lett az eredménye: péntekre az összes időpont elfogyott, vagyis teljes kapacitásunkat kihasználták az autósok."

 

Megismétlik az ingyenes átvizsgálást

Karóczkay Zsolt az ingyenes akció sikere mellett kiemelte a Téli Átállást megelőző országos közúti ellenőrzési akció tapasztalatait: a megyei kormányhivatalok illetékes osztályaival és a rendőrséggel közösen szervezett ellenőrzés kimutatta, a Fejér megyében ellenőrzött autósok egyharmada még nem váltott téli gumira; 14 százalékuk még nem töltötte fel fagyálló folyadékkal az ablakmosót; 12 százalék pedig elégtelen minőségű, elhasznált ablaktörlő lapátokkal közlekedett. Sőt: a világítóberendezések beállításaival is sok problémát tapasztaltak, ami főleg esős, ködös időben, rossz látási körülmények között balesetveszélyes. „A Téli Átállás akció sikerét látva úgy döntöttünk, hogy e hét péntekén újra megtartjuk a megyében az ingyenes átvizsgálási akciót. Az érdeklődésre jellemző, hogy már most hatvan százalékos az előzetes foglalások aránya" – jelentette be Karóczkay Zsolt.

Mi kell még?

Önmagában a gépjármű tökéletes felkészítése sem elegendő ahhoz, hogy a kivételesen szélsőséges időjárási körülményeket megússza az autós. A csomagtartóban tartson indítókábelt, amely önmagának, illetve autóstársának is segítséget nyújthat. De páramentesítő, jégoldó spray, jégkaparó is legyen az autóban, sőt: a zárolajozó sem árt. Hosszabb országúti etapokra készüljön meleg ruhával, takaróval, élelmiszerrel és meleg itallal. Az esetleges elakadás utáni fűtés miatt fontos teli tankkal elindulni vagy tartalék üzemanyagot vinni.