Ugrás a találatokra
2016
okt. 12
szerda

Közúti ellenőrök nemzetközi tudáscseréje Budapesten

2016. október 12.
Negyedik alkalommal került sor az Euro Contrôle Route (ECR), azaz az uniós tagállamok közúti ellenőrzést végző hatóságait tömörítő nemzetközi szervezet tudás- és tapasztalatcserét ösztönző programjára. 2016 októberének első hetében kilenc országból érkeztek szakemberek az elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmazó többnapos találkozóra, amely a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetésével valósult meg.

2016
okt. 11
kedd

Idős járművezetők kockázatos és kompenzációs járművezetése

2016. október 11.
Az idős gépjárművezetők jelenléte a közlekedésben kiemelt téma a közlekedésbiztonság szempontjából: gyorsan növekszik az idős vezetők száma, magas a baleseti kockázatuk és nagyobb a sérülékenységük. Kutatások alapján megállapítható, hogy az évek számával párhuzamosan nő a magas kockázatú vezetők száma, de ebből nem következik, hogy valamennyi idős vezető veszélyes lenne.

2016
okt. 10
hétfő

Kétoldalú, bilaterális megállapodások

2016. október 10.
Az év elején különleges esemény történt, Magyarország és a Koszovói Köztársaság kétoldalú, személy- és áruszállítási megállapodást kötött. Ezt a megállapodást Magyarországon a 2016. évi VI. törvény hirdette ki, amely 2016. március 10. napjától hatályos.

2016
okt. 05
szerda

Idén is volt közúti környezetvédelmi akció

2016. október 05.
A környezetbarát járműüzemeltetés volt fókuszban a 2016.09.19-23.-i Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióban. Az ellenőrzés során négy városban (Budapest, Debrecen, Győr, Szeged 1448 db gépkocsit ellenőriztek a közlekedési hatóságok. A vizsgált járművek 58%-a diesel, 42%-a pedig benzin üzemű volt.

2016
okt. 05
szerda

Az alkoholszondás indításgátló életeket menthet

2016. október 05.
A gyújtáskapcsoló szerkezetek, amelyek megakadályozzák az ittas állapotban való járművezetést, jelentősen mérséklik az alkoholfogyasztással összefüggő közúti halálesetek számát. Lényegében az alkoholszondás indításgátlónak hála 15 százalékkal csökkentek az ilyen jellegű halálozások az USA 18 államában, ahol kötelezővé tették a szerkezeteket az ittas vezetésért elítéltek számára - állapította meg egy tanulmány.

2016
okt. 03
hétfő

Mobilozik vagy vezet?!

2016. október 03.
Figyelemfelhívó, sokkoló videót tettek közzé egy közlekedésbiztonsági kampány részeként: a kisfilm a vezetés közbeni mobiltelefon használat veszélyeire hívja fel a figyelmet.

2016
okt. 03
hétfő

Közúti ellenőrök nemzetközi tudáscseréje

2016. október 03.
Negyedik alkalommal kerül sor az Euro Contrôle Route (ECR), azaz az uniós tagállamok közúti ellenőrzést végző hatóságait tömörítő nemzetközi szervezet tudás- és tapasztalatcserét ösztönző programjára.

2016
szept. 28
szerda

Segédmotor- kerékpárokat ellenőriztek

2016. szeptember 28.
Segédmotoros-kerékpárok ellenőrzésére került sor az elmúlt hetekben Székesfehérváron, Szekszárdon és Dunaújvárosban is.

2016
szept. 28
szerda

Hogyan rögzítsük a rakományt személyautók esetében?

2016. szeptember 28.
A helytelen rögzítési módszert alkalmazó autóvezetők nem csak saját biztonságukkal játszanak, de másokét is kockáztatják. Akár életek is múlhatnak az autókról út közben leeső tárgyakon.

2016
szept. 26
hétfő

Stressz és a vezetés

2016. szeptember 26.
Abban a pillanatban, ahogy volán mögé ülünk és elkezdünk vezetni, egy sor olyan esemény hatása alá kerülünk, amelyek mindegyike emeli a stressz-szintünket. Még az olyan kiszámítható események is, mint az állandó sebesség, illetve a követési távolság megtartása, a megfelelő helyzetekben történő fékezés, a közlekedési jelzésekre való odafigyelés és az azokra történő reagálás mind stresszt okoz.

2016
szept. 19
hétfő

Elkészült az ECR ellenőrzési akció összegzése

2016. szeptember 19.
A folyamatos országos ellenőrzéseknek köszönhetően ritkábban találkoznak a szakemberek a menetíró manipulálásával, de a legutóbbi Euro Contrôle Route (ECR) akció során kiderült: a vezetési- és pihenőidők megsértése továbbra is rendszeres szabálysértés a közutakon. A megállított tehergépjárművek jelentős hányadánál tártak fel valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök, hat teherautót pedig azonnal kitiltottak a forgalomból.

2016
szept. 19
hétfő

Európai mobilitási hét: autó nélkül az Andrássyn

2016. szeptember 19.
Kiemelt érdeklődés övezi Magyarországon Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló programsorozatát, amit az is alátámaszt, hogy a korábbi évekhez képest idén megduplázódott a programban részt vevő önkormányzatok száma. Az akciósorozat legnagyobb eseményét az Andrássy sugárúton rendezték a hétvégén, az autómentes napon ezúttal is több ezer érdeklődő találhatott magának elfoglaltságot a számtalan tematikus program között.

2016
szept. 16
péntek

Idén is lesz Autómentes nap

2016. szeptember 16.
Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kampány, amelynek egyik leglátványosabb akciója az Autómentes Nap lesz: az akcióban résztvevő városok és települések kizárólag a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés számára egy teljes napra lefoglalnak bizonyos területeket.

2016
szept. 05
hétfő

EURO 6 vagy EURO VI?

2016. szeptember 05.
Az EURO besorolások először a köznyelvben terjedtek el, a kapcsolódó jogszabályok nem említették ebben a formában. Mára azonban az előírások átvették ezeket a megnevezéseket a kibocsátási szintek jelölésére. Az arab és római szám eltérése pedig tudatos, ugyanis alapvető különbségek vannak a két szint között.

2016
szept. 05
hétfő

10 millió járművezető közlekedhet szabálytalan gumikkal a brit utakon

2016. szeptember 05.
Az angol kormány autópályák kezelésével foglalkozó központi szervezeti egysége a Highways England a TyreSafe elnevezésű, közlekedésbiztonsággal, speciálisan gumiabroncsok biztonságával foglalkozó szervezettel közösen egy tanulmányt készített a brit közutakon közlekedő járművek gumiabroncsainak műszaki állapotáról.

2016
aug. 29
hétfő

A hibrid járművek környezetvédelmi mérése

2016. augusztus 29.
A járművek tüzelőanyag-fogyasztásának, valamint károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a hagyományos, csak belső égésű motort alkalmazó megoldások mellett egyre nagyobb számban jelennek meg alternatív hajtások. A lehetséges megoldások között jelentős szerepet töltenek be a hibrid járművek, amelyek hajtásrendszere két különböző energia-átalakítóból és energiatárolóból áll.

2016
aug. 24
szerda

Biztonságos kerékpározás tanítása gyerekeknek

2016. augusztus 24.
A közlekedési szabályok ismerete mellett a kötelező közlekedésbiztonsági felszerelések megléte és a szülői minta is alapvető fontosságú a gyermekek kerékpározásra tanítása során, hangzott el a Karc Fm életmódmagazinjában. Facsády Orsolya közlekedésbiztonsági referens elmondta, az előző év hasonló időszakához képest minimálisan csökkent a halállal végződött közúti kerékpáros balesetek száma, de az első félév 29 tragédiája jelzi: sok tennivalója van még a közlekedésbiztonsági szakembereknek.

2016
aug. 24
szerda

Motoros flow

2016. augusztus 24.
Élvezed, ha motorral közlekedsz csúcsforgalomban? - ezt kérdezi a „Motorkerékpárosok és az Agresszió” kutatás szerzője. A kutatásban Shojiro Niwa egy rendkívül érdekes pozitív pszichológiai szempontot vet fel, a Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow-élményt, amely ellensúlyt képvisel a motorosokkal kapcsolatos sztereotípiával szemben,miszerint rájuk inkább az agresszió jellemző.

2016
aug. 16
kedd

Átadták az első autómentes kerékpársztrádát Németországban

2016. augusztus 16.
A biciklisek sztrádáján nincsenek forgalmi dugók, piros lámpák vagy mellettünk elsuhanó autók, nincs légszennyezés és nem léphetnek elénk a gyalogosok sem. A kerékpársztráda kizárólag a bicikliseké, ahol szabadon, teljes biztonságban és szmogmentes körülmények között, tiszta levegőjű úton lehet közlekedni.

2016
aug. 11
csütörtök

Kérdőívek a gépjárművek széndioxid-kibocsátásáról és üzemanyag-felhasználásáról

2016. augusztus 11.
A konzultáció célja az európai polgárok véleményének megismerése.