Ugrás a találatokra
2016
aug. 09
kedd

Közlekedésbiztonsági gyereknap Zánkán

2016. augusztus 09.
Ötödik alkalommal rendezték meg idén a már hagyományosnak tekinthető zánkai közlekedésbiztonsági napot az Erzsébet-program keretében üdülő hátrányos helyzetű gyermekek számára. 2016. augusztus 4-e minden tekintetben élményekben gazdag esemény volt a zánkai üdülőtábor életében, hiszen a táborlakók nemcsak rengeteg hasznos dolgot tanulhattak meg (vagy ismételhettek át) a biztonságos közlekedésről, de izgalmas sportbemutatókon vehettek részt, illetve különféle ajándékokat is kaptak.

2016
aug. 08
hétfő

Az alvás közbeni légzésnehézségek növelik a baleseti kockázatot

2016. augusztus 08.
Az alvási apnoe-ban szenvedő tehergépkocsi-vezetők, akik nem követik rendesen kezelési programjukat, sokkal hajlamosabbak baleset részesévé válni – állapította meg egy kutatás.

2016
aug. 08
hétfő

Befejeződött az ECR akció: 11.8 százalék szabálysértő

2016. augusztus 08.
A megállított gépjárművek majdnem 12 százalékáról derült ki valamilyen szabálysértés az Euro Controle Route (ECR) elnevezésű ellenőrzés során: az országos akcióban a személyszállítást végző autóbuszok, illetve tehergépkocsik közlekedésbiztonsági állapotát, valamint a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatos jogszabályok betartását ellenőrizték. Hat gépjárművet azonnal kitiltottak a forgalomból.

2016
aug. 01
hétfő

Járművezető oktatókat ellenőriztek

2016. augusztus 01.
A közúti forgalomban résztvevő járművezetők gyakorlati oktatását ellenőrizték országszerte a közlekedési hatóságok július 18-22 között. A képzéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek megléte egyrészt a tanulók érdeke; másrészt a járművezetői képzés rendszerének fejlesztése, színvonalának emelése a Nemzeti Közlekedési Hatóság fontos feladata, hisz ez is hozzájárul a közlekedésbiztonság növeléséhez, a közúti balesetek számának csökkenéséhez.

2016
aug. 01
hétfő

Önvezető autók a jelenben és a jövőben

2016. augusztus 01.
Az önvezető autók kifejlesztése és piaci bevezetése a környezetvédelmi törekvések mellett az autóipar jelenlegi legnagyobb kihívása. A kiforratlan technológia problémái pedig sorra a felszínre kerülnek.

2016
júl. 25
hétfő

Okos szemüveg: figyelemelterelő vagy biztonságtechnikai eszköz?

2016. július 25.
Az okostelefonok után a Google Glass, a Google által készített szemüveg (amely hangparanccsal képes fotókat készíteni, SMS-t küldeni vagy bármit megosztani a közösségi média csatornáin) lehet az új figyelemelterelő eszköz az utakon.

2016
júl. 19
kedd

Közlekedés betakarítás idején

2016. július 19.
A betakarítási szezon kezdetével a közúti közlekedés is megváltozik időszakosan. A behajtási tilalmakat a jelentősebb, fő közlekedési utakon a mezőgazdasági járművek számára a betakarítási idény végéig feloldják.

2016
júl. 18
hétfő

A „Hétvégi forgalomkorlátozás ellenőrzése” akció mérlege

2016. július 18.
A hétvégi forgalomkorlátozást megszegő tehergépjárműveket igyekezett a forgalomból kiszűrni a közlekedési hatóság július 10-i akciója: a szakemberek országszerte 164 gépjárművet ellenőriztek, kilencről derült ki, hogy nem tartotta be a „kamionstop” előírásait.

2016
júl. 12
kedd

Fő a biztonság: elenyésző az engedély nélküli vagy rossz minőségű gyerekülések száma

2016. július 12.
Gyakorlatilag kiszorultak a balesetveszélyes, engedély nélküli és rossz minőségű gyermekülések a piacról, derült ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság országos ellenőrző akciója után. A feltárt kisebb szabálytalanságok döntő többségében nem a gyermekülések minőségét érintették, jellemzően a magyar nyelvű kezelési, illetve beszerelési útmutatók hiányoztak.

2016
júl. 11
hétfő

20 éves a brit közúti járművezetők elméleti vizsgája

2016. július 11.
A július 1-e fontos dátum a brit közúti járművezető-képzés és vizsgáztatás történelmében, hiszen 20 éve ezen a napon vezették be a járművezetők új típusú elméleti vizsgakötelezettségét. Az évforduló alkalmából a járművezető-oktatói szakma egyik legfontosabb egyesülete, a DIA (Driving Instructors Association) internetes magazinjában az elmúlt években bevezetett módszertani és egyéb szempontú változásokkal foglalkozó írást közölt.

2016
júl. 04
hétfő

A kerékpárosokra is vigyáznak a Google önvezető autói

2016. július 04.
Újabb figyelemreméltó képességeket villantottak az önvezető Google-autók, miközben a BMW-Mobileye-Intel trió 2021-re sorozatgyártásba kerülő, sofőr nélküli autót ígér.

2016
jún. 28
kedd

Kilencmilliós bírság jogosulatlan fuvarozói tevékenységért

2016. június 28.
Jellemzően külföldi kamionok engedélyeit, illetve jogosultságait ellenőrizte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) egy közös akcióban a keleti határokon. Sátoraljaújhelyen és Tornyosnémetiben rossz világ járt a szabályszegőkre, az összesen kiszabott kilencmilliós bírság fele pedig már be is folyt az államkasszába a most debütáló új rendszer, a mobil kártyaelfogadó terminál bevezetésével.

2016
jún. 27
hétfő

Pszichológiai tényezők a vezetésnél kedvezőtlen időjárási viszonyok között

2016. június 27.
Bizonyos szakaszokon minden vezetőnek kihívást jelent rossz időben vezetni. Sajnos sokan nem tartják fontosnak, hogy ilyenkor változtassanak vezetésükön – alábecsülve az alkalmazkodás jelentőségét.

2016
jún. 22
szerda

Közlekedésbiztonsági nap Szentkirályon

2016. június 22.
Tematikus közlekedésbiztonsági napot tartottak a Szentkirályi Általános Iskolában a nyári szünet első hetében: a gyerekeket a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal szakemberei készítették fel a vakáció alatt rájuk leselkedő közlekedési veszélyekre.

2016
jún. 20
hétfő

NKH a IV. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztiválon

2016. június 20.
A helyes és szabályos közlekedési magatartást népszerűsítette a fóti Károlyi István Gyermekközpontban az NKH: a kétnapos fesztiválon ismét bebizonyosodott, a gyermekek nyitottak és fogékonyak a közlekedési ismeretek elsajátítására.

2016
jún. 20
hétfő

A nyári közlekedés veszélyei

2016. június 20.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a kiemelkedően forró, száraz nyári hónapokban jelentősen megemelkedik az anyagi kárral és személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma. Ennek oka, hogy a kedvezőbb útviszonyok miatt megnő a járművek haladási sebessége, ami arányosan növeli a baleseti kockázatokat.

2016
jún. 14
kedd

Fő ellenség: SMS-írás a volánnál

2016. június 14.
Egy új tanulmány szerint közlekedésbiztonsági szempontból a vezetés közbeni üzenetírás kockázatosabb, mint az izgatott lelkiállapot vagy a mentális zavartság.

2016
jún. 13
hétfő

A közlekedésbiztonságot népszerűsítették a motoros fesztiválon

2016. június 13.
Nagy érdeklődés övezte a közlekedésbiztonsági kampány aktivitásait a 17. Harley-Davidson Open Road Fesztiválon, ahol a motorosok szabálykövetését, a biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánták elősegíteni.

2016
jún. 13
hétfő

Tilos lesz kihangosítóval telefonálni vezetés közben?

2016. június 13.
Megállapították a szakemberek, hogy a kihangosított mobiltelefon ugyanúgy elvonhatja a sofőr figyelmét, mint a kézben tartott készülék.

2016
jún. 09
csütörtök

Járműveket vontak ki a forgalomból a Zalában zajló nemzetközi közlekedési akcióban

2016. június 09.
Az M7-es autópálya zalai szakaszán kedden kezdődött háromnapos nemzetközi közlekedési akció első két órájában ellenőrzött mintegy 600 jármű közül minden tizedik elmulasztotta az útdíjfizetést, három kamiont pedig műszaki hiányosságok miatt kivontak a forgalomból – összegezték első tapasztalataikat a hatóságok.