Ugrás a tartalomhoz
Menü

Ittas vezetés elkerülése


Kevesen tudják, hogy a zsíros ételek, a koffein tartalmú italok, illetve a friss levegő egyáltalán nem gyorsítja a lebontást, kizárólag a szükséges idő kivárása után bomlik le az alkohol. Fontos elmondani ezt mindenkinek, mert hazánkban sajnos még mindig sok az ittas vezetésből adódó balesetek száma.

 

Kapcsolódó cikkek


"Józan Húsvét" akció az ittas vezetés ellen

Április 17-18. között közúti ellenőrzési akciót tart a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Megyei (Fővárosi) Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeivel, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Polgárőrség Szövetséggel együtt. Az országosan összehangolt eseménysorozat alapvető célkitűzése a megelőzés, vagyis a gépjárművezetők fokozott figyelemfelhívása a tavaszi ünnep kapcsán a szeszesital fogyasztása és a járművezetés veszélyeire.

Az alkoholszondás indításgátló életeket menthet

A gyújtáskapcsoló szerkezetek, amelyek megakadályozzák az ittas állapotban való járművezetést, jelentősen mérséklik az alkoholfogyasztással összefüggő közúti halálesetek számát. Lényegében az alkoholszondás indításgátlónak hála 15 százalékkal csökkentek az ilyen jellegű halálozások az USA 18 államában, ahol kötelezővé tették a szerkezeteket az ittas vezetésért elítéltek számára - állapította meg egy tanulmány.

Ijesztő tapasztalatok egy ittas vezetéssel foglalkozó felmérés során

A közelmúltban az Egyesült Királyságban egy biztosítási cég készített felmérést a brit közúti járművezetők alkoholfogyasztással és az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetésével kapcsolatban, amelynek eredményei sokkoló képet mutatnak.

Józan húsvét: veszélyes kombináció az alkohol és a vezetés

​Bár a statisztikák szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csökken az ittas vezetők száma Magyarországon, a közúti baleseti adatok között még mindig gyakori ok az alkoholos befolyásoltság. A legfrissebb statisztikák szerint 2014. első negyedévében nőtt az ittasan okozott balesetek száma: a tavalyi 268 esettel szemben az év első három hónapjában 307 ember okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetet szeszesital fogyasztása után. Szomorú tény, hogy többnyire nem az elkövetők az áldozatok, hanem sok esetben ártatlan emberek. A „Józan Húsvét” országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés.

„Józan Húsvét” - fokozott közúti ellenőrzés az ünnepekkor

A „Józan Húsvét” akció keretében fokozott ellenőrzést tart a Rendőrség a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen, az Országos Polgárőr Szövetség bevonásával 2015. április 2-től április 6-ig, amelynek kiemelt célja az ünnepi időszakra jellemző közlekedési jogsértések visszaszorítása, megelőzése.

Vissza a tetejére