Ugrás a tartalomhoz
Menü

Téli átállás


Mint minden szezonváltáskor, a tél beköszönte előtt is kiemelten fontos, hogy az üzembiztonság érdekében elvégezzük a rendszeres időközönként esedékes karbantartást, illetve hogy felkészüljünk az átalakuló közlekedési viszonyokra. Az őszi-téli időszakban megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell.

 

Kapcsolódó cikkek


Téli átállás: ingyenes műszaki állapotfelmérés a vizsgálóállomásokon

A biztonságos téli közlekedést elősegítve november 12-15. között idén is megrendezi a Téli átállás nevű akciót a Nemzeti Közlekedési Hatóság a megyei/fővárosi közlekedési felügyelőségekkel együttműködve. Az akció keretében pénteken és szombaton a műszaki vizsgálóállomásokon nyílt napot tartanak, ahol – országszerte összesen huszonkét helyszínen – ingyen átvizsgálják a gépjárműveket, hogy a téli időszakra megfelelő műszaki állapotban vannak-e.

Vezetés esőben, hóban, jégen – a kognitív torzítások hatásai a téli autózásra

Amikor a tél igazán kemény fagyokkal támad, nemcsak a kedvezőtlen időjárási körülmények teszik veszélyessé a vezetést. Nagyon valószínű, hogy a legtöbb vezetőt megtévesztheti néhány olyan gyakori, kognitív torzítás, amelyek arra vezetnek, hogy valós képességeiket túlértékelve kezeljék a megváltozott helyzetet.

„Téli Átállás” 2015

Országszerte 18 műszaki vizsgálóállomáson lesz lehetőség november 13-án (Bács-Kiskun és Békés megyében 14-én) ingyenesen átvizsgáltatni az autónkat, hogy megfelelően felkészítettük-e a téli útviszonyokra. A Téli Átállás akció keretén belül november 11-12-én megrendezendő közúti ellenőrzés célja is a megelőzés: a Nemzeti Közlekedési Hatóság a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályaival együttműködve hívja fel a gépjárművezetők figyelmét az útviszonyok, ezáltal a közlekedési feltételek időjárás alakulásából eredő megváltozására. Az ellenőrzés elsősorban a gumiabroncsokra, valamint a fagyálló folyadékra fókuszál.

Vissza a tetejére