Rádióengedély / Frekvencia gazdálkodás


Tájékoztató légijárművek rádióberendezéseinek engedélyezéséről (rádióengedély)

A légijárművek rádióberendezéseinek engedélyeztetését a hatályos jogszabályok szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság végzi.

Az engedélyeztetési eljárásban a Légiközlekedési Hatóság nem vesz részt, így kérjük az Ügyfeleket, hogy berendezés és partner adatlapokat ne nyújtsanak be a Légiközlekedési Hatósághoz.

A vonatkozó eljárásról az alábbi honlapon találhatnak meg részleteket:

http://nmhh.hu/cikk/1571/Eljarasi_tajekoztato_a_legi_jarmuvek_radioberendezeseinek_engedelyezeserol

Továbbá kérjük az Ügyfeleket, a 8.33 kHz csatornatávolság bevezetéséről szóló 1079/2012/EU végrehajtási rendeletben meghatározott határidők szíves betartására.

 

 

Frekvenciaköröztetési eljárás:

A frekvencia szó „ismétlődést, gyakoriságot" jelent. A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság mint a „frekvenciák gazdája" foglalkozik a frekvenciák (frekvencia sávok) elosztásával a különböző felhasználók felé. A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság vesz részt az ITU ülésein, ahol nemzetközileg meghatározzák a frekvenciák (frekvencia sávok) különböző felhasználását.

A nemzetközileg meghatározott légiforgalmi célú frekvencia sávok, és azon belül a földi telepítésű EATMN berendezések frekvenciáinak az igénylése a Légügyi Hivatal útján történik.

Az igénylést ezért a Légügyi Hivatal felé kell benyújtani. A Hivatal, az ICAO által rendszeresített számítógépes programok (MANIF, SAFIRE) segítségével „megkeresi" azt a frekvenciát, amely használható az igénylő által benyújtott paraméterekkel, úgy, hogy kellő védelmet biztosítson az igénylőnek valamint a szomszédos csatorna felhasználóinak is.

A com-2 azaz a 118.000 MHz-től 136.975 MHz-ig szóló, de pillanatnyilag a 8.33 kHz-es képességgel nem rendelkező rádiók csak 2017. augusztus 31.-ig kaphatnak rádióengedélyt.

Az az általános elv, hogy az engedélyezettek 5 évre kaphassanak rádióengedélyt. A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, valamint az NKH Légügyi Hivatal közötti megállapodás szerint, amennyiben az ügyfél rádió-berendezése nem felel meg a mindenkori törvényi követelményeknek, az engedély visszavonható.