CAPSCA: nemzetközi konferenciát szervezett az NKH


Légügyi Szakterület   |  
2016.10.13.
CAPSCA: nemzetközi konferenciát szervezett az NKH
CAPSCA: nemzetközi konferenciát szervezett az NKH
Az Ebola vagy a Zika-vírus kontinenseken átívelő terjedésének megakadályozása a légügy és a közegészségügy közös feladata, amelyet az Európára nehezedő migrációs nyomás csak tovább nehezített. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a két terület szakembereit tömörítő világszervezet specialistáit látta vendégül egy nemzetközi konferencián. A CAPSCA tagjai közé a közelmúltban vették fel Magyarországot.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság révén Magyarország nemrégiben csatlakozott a CAPSCA szervezethez, kezdte megnyitóbeszédét Győri Gyula, az NKH elnöke a közlekedési hatóság által szervezett nemzetközi konferencián. Az elnök elmondta, miért tartja fontosnak, hogy a hatóság a CAPSCA tagja lehetett (az angol mozaikszó jelentése: Közegészségügyi Megoldások és Megelőzés a Polgári Repülésben): „Amikor valamilyen problémával találjunk magunkat szembe, akkor tervet vagy valamilyen szimulációt készítünk a helyzet megoldására. A rendkívüli helyzetek kezelésére pedig akkor is fel kell készülni, ha a gyakorlat sokszor egészen más problémákkal szembesít bennünket, mint amilyeneket előzetesen begyakoroltunk. De ha nem készülünk fel becsülettel, akkor a váratlan helyzetek megoldása sem lenne lehetséges" – szögezte le Győri Gyula. Mint mondta, a légiközlekedés fejlettsége miatt ma 24 óra alatt a világ egyik szegletéből a másikba lehet jutni. Ez azonban nem csak az embereknek kedvező, hanem a vírusok, fertőzések kontinenseken átívelő terjedésének is. Az országoknak szembesülni kellett azzal, hogy adott esetben akár órák alatt megváltozhat közegészségügyi helyzetük. A probléma kezelése összefügg az adott ország fejlettségével, van ahol képesek gyorsan reagálni, van ahol erre nincs lehetőség. Holott a járványok terjedését csak gyors és határozott reagálással lehet megakadályozni. Magyarország azért érezte szükségét, hogy belépjen a CAPSCA-ba, mert így hasznos és értékelhető tudást kap, egyúttal új tapasztalatokkal is bővítheti a szervezet munkáját, mondta Győri Gyula, aki megerősítette, munkatársaik aktívan vesznek részt a szervezet munkájában.

A globalizáció új egészségügyi kihívásai

Dr. Szabó Enikő az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Helyettes Országos Tisztifőorvosa szerint a globalizáció miatt felgyorsult a betegségek világszintű terjedése, ami az egészségügyet új kihívások elé állította. Kijelentette, a légi utazással kapcsolatos egészségügyi rendszerek alapvető jelentőségűek. A rendszabályok célja, hogy megakadályozzák a betegségek nemzetközi terjedését, felkészítse az adott ország egészségügyi helyzetét a védekezésre, a terjedés megakadályozására. Méghozzá úgy, hogy eközben a nemzetközi forgalmat és kereskedelmet ne zavarja a szükségesnél nagyobb mértékben. Rendkívül fontosnak tartotta, hogy az adott országok nemzeti egészségügyi szervezetei 24 órán belül jelentsék a nemzetközi egészségügyi szervezetnek, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi vagy járványügyi szükséghelyzet áll elő. Ilyen esetben a hatóságok feladata, hogy figyelemmel kísérjék az emberek, poggyászok, rakományok, szállítójárművek útját, hogy megakadályozzák szabad, ellenőrizetlen mozgásukat, amennyiben fertőzéseket terjeszthetnek.

A világ öt régiójában

Csakis a közös munka és együttműködés révén vagyunk képesek útját állni a járványok terjedésének, szögezte le dr. Ansa Jordaan, az ICAO repülőorvosi szekciójának vezetője, aki szerint Európában kiváló az együttműködés a szervezethez tartozó országok között, egyúttal üdvözölte Magyarország társulását a CAPSCA-ba. Thomas Hofmann a WHO (Egészségügyi Világszervezet) Európai Területi koordinátora szerint a CAPSCA egy „igazi műalkotás", hiszen a világ öt régiójában három – globális, regionális és nemzeti – szinten működik, ami alapból a módszerek közötti különbségekkel jár. Ezzel együtt mégis együtt tudnak működni az eltérő egészségügyi kultúrákból érkezett specialisták. Hangsúlyozta, a légügyi és egészségügyi szakemberek hatalmas kihívásnak vannak kitéve, mégis képesek megfelelni, mert „a különböző ágazatokból érkező kollégák a saját területükön kimagasló tudással rendelkeznek." Szarantisz Poulimenakosz, az ICAO regionális tisztviselője a képzés fontosságát hangsúlyozva bejelentette: megalakult a képzési szekció, amely az ICAO módszertana szerinti oktatási programot dolgoz ki. „A folyamat elindult, a teljes oktatási csomag véglegesítése pedig 2017 közepén várható" – mondta. 
A nemzetközi konferencia vitafórummal, illetve gálavacsorával zárult, amelyen dr. Rigó Zsuzsanna, a Légügyi Hivatal közlekedésbiztonsági járványügyi tanácsadója köszöntötte a szakembereket.