Megújul a győri Baross-híd


Út- és Hídügyi Szakterület   |  
2012.10.15.
Megújul a győri Baross-híd
Megújul a győri Baross-híd
Győr két „belvárosát" – a Városház neobarokk környezetét és a Nádorvárost – összekötő Baross Gábor út vasút feletti átvezetését biztosító híd 1893-ban épült. 1945-ben lebombázták, majd 1948-ban újjáépítették. A növekvő forgalmi igények kielégítésére 1957-ben kiszélesítették és megerősítették a hidat, 1980-ban pedig kétoldali, konzolos gyalogjárdát építettek.
A híd a 82. számú főút forgalmát vezeti át Győrön, ezért mára szükségessé vált a rekonstrukció. A híd kezelője elkészítette az engedélyezési és kiviteli tervet, melyet a kérelmmel együtt benyújtott az NKH Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal Út-és Hídügyi Főosztályának Hídügyi Osztályára. 
 
A felújítás során a híd magassági vonalvezetése, keresztmetszeti szélessége nem változik. A forgalmi sávok külső oldalán kerékpársávokat terveznek kialakítani.
A két-két szélső nyílásban új felszerkezet épül, melynek következtében nő a Révai Miklós utcában és az Eszperantó utcában átvezethető űrszelvény magassága, újjáépülnek a magasságkorlátozó kapuk, valamint a 2. és 12. támasz, a többi pillért megerősítik. A felújítás során a híd új szigetelést, útburkolatot és dilatációt kap, felújítják a kandelábereket is.
 
Az építési engedély 2012. szeptember 27-én megszületett, az építési munka a kiviteli terv jóváhagyó eljárást követően kezdődhet meg.