Különleges vasutak

Hol lehet különleges vasutas szakértőket, tervezőket keresni?

A különleges vasutak tervezéséhez és szakértéséhez jogosultsággal rendelkező személyeket a Magyar Mérnöki Kamara honlapjának Névjegyzék menüpontjában találhatók meg. (http://mmk.hu/kereses/tagok)

Kell szolgálati utasítást készíteni? Jóvá kell hagyatni?

Igen kell. A szolgálati utasítást az üzemvezetőnek aláírásával el kell látnia és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal jóvá kell hagyatni.

Kell-e felülvizsgáltatni ezeket a létesítményeket?

Évente minden szezon kezdete előtt ún. fővizsgálatot kell tartani, ami az üzemvezető vezetésével a létesítmény felülvizsgálatát, szemrevételezését jelenti.
Ötévente ún. felülvizsgálatot kell elvégeztetni, ami a létesítmények független, arra jogosult szakértővel történő felülvizsgálatát jelenti.

Mikor lehet sífelvonót üzemeltetni?

Ha a sífelvonóra van érvényes használatbavételi engedély valamint az üzem vezetéséhez üzemvezetővel és üzemvezető-helyettessel rendelkeznek.

Mikor lehet valaki üzemvezető illetve üzemvezető-helyettes?

Ha a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztálya kinevezéséhez előzetesen hozzájárult. Üzemvezető és üzemvezető-helyettes csak olyan természetes személy lehet, aki rendelkezik megfelelő szakmai és emberi képességekkel, valamint érvényes gépkezelői igazolvánnyal vagy gépkezelői bizonyítvánnyal.

Milyen engedélyeket kell beszerezni egy különleges vasútra, mint létesítményre?

Létesítési engedélyt és használatbavételi engedélyt. Az engedélyeket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztálytól kell megkérni.

Milyen esetben lehet sötétedés után sífelvonót üzemeltetni?

Amennyiben a sífelvonó indító és fordító állomásán legalább 50 lux, a sífelvonó nyomvonala mentén pedig 5 lux megvilágítási érték biztosított. 

Milyen rendszerességgel kell felülvizsgáltatni a különleges vasutakat?

Évente minden szezon kezdete előtt ún. fővizsgálatot kell tartani, ami az üzemvezető vezetésével a létesítmény felülvizsgálatát, szemrevételezését jelenti. Ötévente ún. felülvizsgálatot kell elvégeztetni, ami a létesítmények független, arra jogosult szakértővel történő felülvizsgálatát jelenti.

Milyen tevékenységekre jogosít fel a sífelvonó létesítési engedély? Az engedély megszerzése után szállíthat síelőt a sífelvonó?

Létesítés engedély csak építésre, felállításra valamint próbaüzem megtartására jogosít. Megszerzését követően síelőket nem lehet szállítani!