Nyolc óriás villamos kap típus- és üzembe helyezési engedélyt


Vasút Hatóság   |  
2016.04.04.
Nyolc óriás villamos kap típus- és üzembe helyezési engedélyt
Nyolc óriás villamos kap típus- és üzembe helyezési engedélyt
A március végén forgalomba állt hosszú CAF villamosok mellett a következő hetekben újabb nyolc jármű kapja meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság típus- valamint üzembe helyezési engedélyét, így a világ leghosszabb villamosából egész flotta fogja segítheti majd a főváros közösségi közlekedését.

Február 15-én a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a hosszú CAF villamosok típusengedélyét, valamint az első szerelvény üzembe helyezési engedélyét is, így március végén forgalomba állt Budapesten a világ leghosszabb villamosa. Ugyanilyen hivatalos tanúsítványra vár még nyolc, már Budapestre érkezett hosszú CAF is, míg további három szerelvényt a következő hónapokban szállít a spanyol gyártó a fővárosba. Az új járműből az 1-es villamos vonalán összesen 12 közlekedik majd a BKV üzemeltetésében. A hosszú CAF villamosok világrekordernek számítanak, hiszen 55,9 méteres hosszukkal a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon: egyszerre 345 ember utazhat rajtuk. A járművek belső kialakítása megfelel a kor igényeinek: alacsonypadlósak, légkondicionáltak, egyterűek, nincsenek ma­­gasan elhelyezett, nehezen megközelíthető ülései.

További bővítés is lehetséges

Jelenleg 15 alacsonypadlós CAF villamos segíti az utazók akadálymentes közlekedését, de a Spanyolországban gyártott új villamosokból összesen 35 rövidebb közlekedik majd a fővárosban. A gyártóval kötött szerződés értelmében elképzelhető, hogy amennyiben ezt újabb források lehetővé teszik, akkor a már megrendelt és részben leszállított 47 mellett további 77 villamos érkezik Budapestre. Ebben az esetben 124 vadonatúj villamos állhat forgalomba 2020-ig a fővárosban. Az opcionálisan lehívható darabszám telesülése esetén elérhető az elöregedett budapesti villamosok jelentős fiatalítása, méghozzá azonos típusú, modern, alacsonypadlós járművekkel.

(Kép forrása: BKK)