Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatos vasúti hatósági feladatok


2009. október 1-től hatályos a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott egészségügyi követelményekről és az egészségügyi vizsgálat rendjéről szóló 203/2009. (IX. 18.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet), és az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről szóló 378/2016. (XII.02.) Kormányrendelet alapján a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő - külön jogszabályban meghatározott - munkakört betöltő vasúti munkavállalók elsőfokú egészségi, időszakos, soron kívüli és záró, és a vasúti járművezetők kivételével az előzetes alkalmassági vizsgálatát a Vasútegészségügyi Szolgáltató Non-profit Kiemelt Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Veü NKK Kft.), a vasúti járművezetők előzetes alkalmassági vizsgálatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végzi.

Az alkalmasság megállapítása egyedi eljárás keretében történik, ezért azok dokumentációját külön-külön kell benyújtani az első fokon eljáró Hatóságnak.

  • Vasúti járművezetők előzetes alkalmassági vizsgálata: Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi Vasúti és Hajózási Hivatala (1066 Budapest, Teréz krt. 62. levélcím: 1387 Budapest, 62 Pf: 30.)
  • Egyéb, a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakörök és a vasúti járművezetők időszakos, soron kívüli és záró vizsgálata: Vasútegészségügyi Szolgáltató Non-profit Kiemelt Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (1062 Budapest, Podmaniczky u. 109.)

Benyújtandó dokumentumok listáját és az eljárás rendjét az a kapcsolodó dokumentumoknál található tájékoztató tartlamazza. Oldalon megtalálható továbbá a kérelem és a beutaló formanyomtatványa is.

 

Kapcsolódó dokumentumok

Tájékoztato egészségügyi alkalmassági.pdf
Vasút Hatóság    |   Nyomtatvány, Közlekedésbiztonság |   Utolsó frissítés 2016.02.01.
2009. október 1-től hatályos a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott egészségügyi követelményekről és az egészségügyi vizsgálat rendjéről szóló 203/2009. (IX. 18.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet), és a Nemzeti Közlekedési Hatóságról szóló 263/2006.(XII.20.) Korm. rendelet alapján a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő - külön jogszabályban meghatározott - munkakört betöltő vasúti munkavállalók elsőfokú egészségügyi, időszakos, soron kívüli és záró, és a vasúti járművezetők kivételével az előzetes alkalmassági vizsgálatát a Vasútegészségügyi Szolgáltató Non-profit Kiemelt Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Veü NKK Kft.), a vasúti járművezetők előzetes alkalmassági vizsgálatát a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi.

Kulcsszavak