A Debrecen város számára gyártandó új villamos típusengedélyének kiadása


Vasút Hatóság   |  
2012.05.15.
A Debrecen város számára gyártandó új villamos típusengedélyének kiadása
A Debrecen város számára gyártandó új villamos típusengedélyének kiadása
A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a Debreceni Közlekedési Zrt. részére szállítandó UBROS 3 típusú, ötrészes, 48 ülő és 173 állóhellyel rendelkező, szürke-piros színű, klímaberendezéssel felszerelt, alacsonypadlós közúti-vasúti motorkocsi előzetes típusengedélyezési eljárásához kapcsolódó gyártóművi szemlét tartott a spanyolországi Zaragozában.

A Debrecen Város által kiírt Európai Uniós finanszírozású villamos tender 6. – egyben utolsó körének – győztese a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF) cég lett. 

A kiutazás célja a gyártómű ellenőrzése volt, valamint a gyártásközi és típusellenőrzés folyamatainak megismerése.
 
Az NKH az előzetes típusengedélyezési eljárás lezárásaként a jármű előzetes típusengedélyét kiadta, ezzel a prototípus szerelvény gyártása megkezdődhetett.
A szemle során a gyártó CAF képviselői bemutatták a cég minőségirányítási és logisztikai rendszerét, a szerelési eljárást, a CAF beasaini gyárát, ahol a vasúti motorkocsi forgóvázát tervezik és gyártják, majd szerelik össze, valamint a vállalat saját keréksajtoló üzemét, ahol a kerekek megmunkálása, ellenőrzése folyik.
A CAF a termeléstől és a projektektől szervezetileg teljesen független minőségbiztosítási rendszert működtet, továbbá minden, a vasúttechnikában használatos minőségbiztosítási, irányítási és környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkezik.
A jármű típustesztjeinek elvégzésére várhatóan a CETEST-nél (akkreditált vizsgáló labor, amely kifejezetten vasúti mérések, vizsgálatok elvégzésére jött létre) kerül majd sor.
 
Az NKH részéről a szemlén megállapítottuk, hogy a gyártóműben alkalmazott technológiák, minőségbiztosítási rendszerek a jogszabályi követelményeknek és az egyéb előírásoknak megfelelnek.