Hatósági vizsgálat a kisiklott tehervonat miatt


Vasút Hatóság   |  
2012.06.11.
Hatósági vizsgálat a kisiklott tehervonat miatt
Hatósági vizsgálat a kisiklott tehervonat miatt
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatalának Vasúti Főosztálya (NKH UVHH VF), mint a vasúti közlekedésért felelős biztonsági hatóság, ellenőrzést végzett a 2012. február 25-én, Rácalmás állomáson az Eperjeske átrakó – Dunaújváros között közlekedő, kisiklott tehervonat ügyében.

A vasércet szállító vonat tizenharmadik kocsija siklott ki, és magával rántott még további nyolcat. A kilenc balesetet szenvedett kocsi egymásra torlódott, közülük több fel is borult, vagy keresztbe fordult. Személyi sérülés nem történt, a vasúti pálya súlyosan megrongálódott.

A balesetek körülményeinek vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a balesetet a vasúti kocsi forgóvázának részét képező vasúti kerékpár csapágyrögzítésének meghibásodása okozta, melynek oka a helytelen szerelési gyakorlat, és a nem megfelelő anyagminőségű alkatrészek használata volt.

A vizsgálat eredményeinek figyelembe vételével az NKH Biztonsági Hatóságként az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) felé a további balesetek megelőzésének céljából ún. „Biztonsági figyelmeztetés"-t küldött, melyben tájékoztatást adott a baleset körülményeiről, okairól és a vizsgálat megállapításairól.