„Vasúti engedélyezés és kivitelezés bemutatása” - konferencia Sopronban (2012.06.26-27.)


Vasút Hatóság   |  
2012.07.25.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai részt vettek a Magyar Mérnöki Kamara és a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) támogatásával 2012. június 26-27. között megrendezésre került, a „Vasúti engedélyezés és kivitelezés bemutatása" című konferencián Sopronban.
A konferencia célja az volt, hogy az előadók a tervezési, engedélyezési és kivitelezési fázisoktól az elkészült létesítmények karbantartásáig ismertessék a Sopron – Szombathely - Szentgotthárd vasútvonal átépítési folyamatában betöltött szerepüket.
 
A színvonalas előadások példaként mutatták be a mintegy 120 km hosszú vasútvonal - a hazai gyakorlatban szokatlan gyorsasággal megvalósult - beruházásának mérföldköveit.
 
Az NKH referensei az alábbi témában tartottak előadásokat:
  • a vasúti pálya és felsővezeték létesítési és használatbavételi engedélyezési folyamata
  • a biztosítóberendezés és a hazánkban elsőként telepített INDUSI vonatbefolyásoló berendezés bemutatása
A konferencia résztvevői meglátogatták a kivitelezés alatt álló Sopron, Kőszegi úti aluljáró-komplexum munkaterületét is.
 
A konferencián elhangzott előadások hasznos információval szolgáltak a résztvevőknek a felmerülő problémák megoldási lehetőségeiről, melyek mindig a beruházó, a tervező, a kivitelező és a hatóság munkájának összehangolását segítették. A beruházás rövid átfutási ideje és sikere nagyban függött a beruházó GYSEV munkatársainak szakmai hozzáállásától és motiváltságától, és azáltal, hogy a beruházó ütemezetten és a teljességre törekvően szolgáltatta azokat az adatokat, amelyek az ügy elbírálásához szükségesek voltak, a hatósági munka is gyorsan lebonyolítható volt.