A Rail Cargo Hungaria elnyerte az ECM-tanúsítványt


Vasút Hatóság   |  
2013.05.30.
A Rail Cargo Hungaria elnyerte az ECM-tanúsítványt
A Rail Cargo Hungaria elnyerte az ECM-tanúsítványt
​Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke, 2013. május 30-án átadta az EU által újonnan előírt ECM (Entity in Charge of Maintenance, azaz Karbantartásért Felelős Szervezet) tanúsítványt Dr. Kovács Imrének, a Rail Cargo Hungaria Zrt. Igazgatósága elnökének.
Az átadásnak az ad nagy jelentőséget, hogy ECM tanúsítvány nélkül június 1-jétől kezdve az Európai Unióban vasúti teherkocsik nem közlekedhetnek a nemzetközi forgalomban. Mivel a Rail Cargo Hungaria forgalmának közel 80%-a határokon átnyúló fuvar, így a piacvezető magyarországi teherfuvarozó társaság számára a tanúsítás nélkülözhetetlen az alaptevékenység ellátásához.
 
Győri Gyula a mai átadáson hangsúlyozta, hogy az NKH szolgáltató hatóságként a szabályok betartásával, rendszeres konzultációval segítette a Rail Cargo Hungaria szakembereit. Az RCH Zrt. és a hatóság közötti hagyományosan jó együttműködés ezúttal is megfigyelhető volt a munka teljes időtartama alatt. Kijelentette, hogy a Rail Cargo Hungaria felkészültségét Magyarországon a legjobbak között tartják számon a hatóság szakemberei. Az NKH elnöke további sikeres működést és balesetmentes közlekedést kíván az RCH-nak.
 
Dr. Kovács Imre a tanúsítvány átvételekor megköszönte a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakszerű ügyintézését. Elmondta, hogy a Rail Cargo Hungaria Zrt. felelős vállalatként hagyományosan kiemelt figyelmet szentel működésének biztonságára. Ennek a célnak az érdekében egyebek között rendszeresen és gondosan ellenőrzi kocsijainak műszaki állapotát. A most befejeződött projekt során viszont olyan folyamatorientált teherkocsi-karbantartási rendszer kialakítása és működtetése volt a feladat, amely képes a vagonok biztonságos üzemi állapotát az új előírásoknak megfelelően garantálni és a pályahálózat-működtető társaságok biztonságirányítási rendszerével még jobban összhangba hozni. Az ECM előírásainak megfelelően kellett kialakítani a tehervagonok karbantartásával összefüggésben keletkező adatok rögzítési, gyűjtési, tárolási technológiáját. A társaság a vasúti járművek karbantartására vonatkozó információk, dokumentumok követhetőségét 2013. június 1-től napi karbantartási dokumentációval is biztosítani tudja, amelyhez külön IT-rendszert kellett kialakítani.