Villamosok éjszakája - igazi fesztiválhangulat Miskolcon


Vasút Hatóság   |  
2013.07.08.
Villamosok éjszakája - igazi fesztiválhangulat Miskolcon
Villamosok éjszakája - igazi fesztiválhangulat Miskolcon
​ Ahogy mondani szokás, egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a miskolci Városháza előtti téren a „Villamosok éjszakája" címmel – július 5-én – megrendezett villamosváró bulin, amelyen a város lakói megismerkedhettek a Škoda 26THU3 típusú új villamossal.

A többezres tömeg előtt tartott rendezvényen megjelent Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke, dr. Kriza Ákos polgármester pedig – látványos külsőségek mellett – bemutatta a város lakóinak a hamarosan szolgálatba álló új villamost.

A rendkívül jó hangulatú rendezvény résztvevői közül vélhetően kevesen ismerték a száraz tényeket, miszerint Miskolcon a „Zöld nyíl" projekt keretében felújításra és bővítésre került a városi villamos hálózat. A beruházások elkészültek, az összes, projektbe bevont vasúti infrastruktúra jogerős használatbavételi engedélyt kapott. A pályarekonstrukciót több építési ütemben valósították meg.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala a Škoda 26THU3 típusú, ötrészes alacsonypadlós közúti-vasúti motorkocsira 2012. augusztus 22-én kiadta az előzetes típusengedélyt, amelynek alapján a Škoda Transportation a.s., (ŠT) – plzeni gyárában –megkezdte a prototípus járművek gyártását. 2013. március 19-én az első prototípus járművön megtörtént az előzetes típusengedélyben előírt típusvizsgálatok megkezdéséhez szükséges hatósági szemle, mely sikerrel zárult. A ŠT. a plzeni közlekedési társaság helyi közforgalmú hálózatán megkezdte a jármű típustesztjeit. Az NKH ÚVH Hivatal 2013. június 27-én és 28-án a ŠT plzeňi telephelyén hatósági járműszemlét tartott a 90 55 9326 601-8 pályaszámú, 2. számú prototípus járművön, melynek során megállapítást nyert, hogy a jármű Magyarországra szállítható a további típusvizsgálatok és a tartampróba elvégzésére. A járművet a ŠT 2013. július 2-án szállította Magyarországra.

Az új villamos járművek vasúti járművezetőinek típusismereti vizsgát kell majd tenniük, amelyet azonban csak a típusengedély kiadása után lehet majd megtenni.