Márciusban indul el a debreceni 2-es villamos


Vasút Hatóság   |  
2013.12.06.
Márciusban indul el a debreceni 2-es villamos
Márciusban indul el a debreceni 2-es villamos
A spanyol CAF villamosok hiba nélkül teljesítették az engedély kiadásához szükséges 10 ezer kilométeres próbafutásokat.

​forrás: hirado.hu

Jövő március 1-jén indul meg a menetrendszerű forgalom a debreceni 2-es villamosvonalon - jelentette be Kósa Lajos polgármester csütörtökön, az új járművek típusengedélyének átvételekor. A spanyol CAF villamosok hiba nélkül teljesítették az engedély kiadásához szükséges 10 ezer kilométeres próbafutásokat.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke elmondta: 18 azonos típusú csuklós jármű beszerzéséhez adták meg az előzetes elvi típusengedélyt a gyártónak. Az új, egyterű villamosok alacsonypadlósak, mindegyik 32,5 méter hosszú és 2,65 méter széles, légkondicionált, kétirányú, és 221 utas szállítására alkalmas. Az eljárás eredményeként Debrecen az új járművek mellett technológiai berendezéseket, tartalék alkatrészeket, a járművezetők és a műszaki szakemberek oktatását, valamint hároméves teljes körű járműkarbantartást kap a CAF-tól. Az engedélyeztetéskor nem volt szükség hiánypótlásra, a villamosoknál nem merült fel műszaki hiba, így a lehető legrövidebb időn belül lezárult a folyamat.

Az első villamos májusban érkezett Debrecenbe, a próbafutásokkal pedig októberben végeztek. Eddig kilenc villamost szállított le a gyártó a megrendelt 18-ból, az év végéig még három érkezik. Márciusra még nem lesz ugyan minden villamos Debrecenben, de a menetrendszerű forgalmat már biztosítani tudják majd. Kósa Lajos beszélt arról is, hogy a járművek típusengedélye azt jelenti, hogy a magyarországi hatósági szabályoknak ez a típus mindenben megfelel, már csak a járművek egyedi engedélyeit kell beszerezni a forgalomba állításukhoz.
 
Nagy Attila, a DKV Zrt. ügyvezetője hangsúlyozta, a cégnek mint üzemeltetőnek kell az üzembe helyezési engedélyeket megszereznie és a járműveket nyilvántartásba vetetnie. A flotta ára nettó 38 millió euró (11,4 milliárd forint), ebből 77,1 százalék EU-s, 13,6 százalék kormányzati támogatás és 9,3 százalék önrész.
 
 A villamospálya december 20-ára elkészül, január 20-áig befejeződik a műszaki átadás, és márciusban megindulhat rajta a forgalom.