Átadták a debreceni 2-es villamosvonalat


Vasút Hatóság   |  
2014.02.27.
Átadták a debreceni 2-es villamosvonalat
Átadták a debreceni 2-es villamosvonalat
Az új, spanyol gyártmányú villamosok átadásával 11 évre csökkent a debreceni villamosok átlagéletkora, a kocsik 95 százalékát mozgáskorlátozottak is tudják használni.
A kormány a 2014-ben megnyíló európai uniós forrásokból is támogatni fogja a hazai kötött pályás közlekedési fejlesztéseket - jelentette ki Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szerdán Debrecenben, amikor átadta az új 2-es villamosvonalat. A tárcavezető hozzátette: az új spanyol villamosok átadásával 11 évre csökkent a debreceni villamosok átlagéletkora, és a kocsik 95 százalékát mozgáskorlátozottak is tudják használni. Megjegyezte, hogy Debrecenben az országos átlagnál korszerűbbek a tömegközlekedési eszközök, a 140 autóbusz átlagéletkora például mindössze 5 év. Németh Lászlóné tájékoztatása szerint a hazai vasút fejlesztése 2010-től kiemelt feladat a kormány programjában. A tárcavezető utalt a Szajol-Püspökladány vonal, valamint több mint 300 vasúti kocsi felújítására. "Ma Magyarországon rég nem látott fejlődés kezdődik, ismét a beruházások, a fejlesztések időszakába léptünk" - jelentette ki.
 
Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere örömét fejezte ki, hogy elkészült a mintegy 20 milliárd forintos villamosberuházás. Bejelentette: a kormány önerőpályázat keretében további 825 millió forint támogatást biztosít az új sínpályák környezetének helyreállítására. Ezek a munkák júniusra fejeződnek be - tette hozzá.
 
A villamosberuházás keretében 18 spanyol járművet vásárolt a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., és 8 kilométernyi, felerészben füves pályát építettek - mondta el Nagy Attila, a cég vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. Tizenöt jármű már Debrecenben van, ebből 13 levizsgázott, 11-et szerdán forgalomba is helyeztek - fűzte hozzá. Nagy Attila elmondta azt is, hogy a 20 milliárdos beruházás 80 százalékos európai uniós támogatással valósult meg, 10-10 százalékot pedig a központi költségvetés, illetve a helyi önkormányzat biztosított a projekthez.
 
(Forrás: mti)